Premierul Marcel Ciolacu, care a avut sâmbătă, de la ora 13:00, o discuție cu reprezentanții sindicatelor pe tema „ordonanței trenuleț”, le-a spus acestora că nu e obligat să crească salariile, a spus, la Antena 3 CNN, vicepreședintele Federației „Solidaritatea Națională” din România (FSNR), Gabriel Predica. După discuția de la Guvern, Predica a avertizat că în perioada următoare sunt posibile proteste spontane în spitale și a vorbit despre posibilitatea declanșării unei greve naționale.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Una dintre măsurile criticate de sindicate este cea conform căreia orele suplimentare nu vor mai fi plătite, ci se vor oferi în schimb zile libere. Măsura, care a apărut într-o primă variantă a „ordonanței trenuleț”, nu mai apare în varianta de proiect apărută sâmbătă.
“În sănătate, sistemul este cel mai afectat”
„La noi, în sănătate, sistemul este cel mai afectat. În sănătate avem acest sistem de asigurare a continuității actului medical. Medicii și asistentele fac gărzi suplimentare pe banii din ianuarie 2018. Orice punct procentual al inflației de anul viitor înseamnă o scădere a salariului pentru angajați”, a explicat vicepreședintele FSNR.
Gabriel Predica susține că premierul Marcel Ciolacu le-a spus sindicaliștilor că nu este obligat să crească salariile.
„Marcel Ciolacu a spus că a fost o creștere de 24% în sănătate în 2024. Dar creșterea reală a fost probabil în jur de 10%. Premierul a spus că nu are o obligație să crească salariile proporțional cu inflația”, a spus Predica.
„Nu excludem varianta unor greve spontane”
Vicepreședintele FSNR a spus că, pentru moment, nu se poate discuta varianta declanșării unei greve la nivel național în domeniul sănătății, pentru că trebuie îndeplinite anumite proceduri.
„Dar nu excludem varianta unor greve spontane, adică oprirea temporară a lucrului în spitale”, a adăugat Gabriel Predica.
El a spus că, în cazul protestelor spontane, cazurile urgente vor fi în continuare tratate.
„Putem discuta despre întreruperea lucrului pe perioade scurte. Poate deveni un fenomen național. Acest protest spontan nu reprezintă o formă sindicală de protest”, a explicat liderul de sindicat.
Președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus că în perioada următoare va trimite către Executiv mai multe propuneri pentru „ordonanța trenuleț”.
„Am convenit cu premierul, vicepremierul și ministrul de Finanțe să le transmit propuneri pe care le vor analiza și vor comunica peste weekend punctul lor de vedere. Le-am atras atenția că anumite lucruri trebuie analizate de 10 ori înainte de a lua o decizie”, a spus Costin.
Înainte de întâlnirea cu sindicatele, liderii PSD, PNL și UDMR s-au întâlnit sâmbătă la Palatul Victoria pentru o nouă rundă de discuții privind măsurile care vor fi implementate prin „ordonanța-trenuleț” ce va fi adoptată de Guvern la finalul anului. Față de forma anterioară discutată vineri, coaliția va elimina modificările care îi vizează pe studenți și nu va reduce indemnizația pentru concediul medical.