Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
”PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta! O facem pentru că această țară are nevoie urgent de un Guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma”, a scris el pe Facebook.
Importat de precizat este că anunţul PSD vine în contextul în care viitorul guvern urmează să ia măsuri impopulare, precum înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor, după cum a anunțat ieri ministrul Finanțelor Marcel Boloș. Ciolacu a refuzat ca guvernul pe care îl conduce să ia această decizie, după cum a spus șeful PNL Ilie Boloș într-un interviu.
Guvern minoritar
Retragerea PSD din coaliția de guvernare înseamnă că un eventual guvern format doar din PNL, USR și UDMR ar forma un guvern minoritar, pentru că nu cele trei partide (plus eventual și minoritățile naționale) NU au majoritate în Parlament. PSD are în total 122 de locuri în Parlament (86 de deputați și 36 de senatori).
PNL are 71 de parlamentari (49 de deputați și 22 de senatori), USR are 59 de parlamentari (40 de deputați și 19 senatori), iar UDMR are 32 de parlamentari. Practic, fără PSD nu se poate forma o majoritate nici de către partidele pro-europene PNL, USR și UDMR, dar nici de către partidele anti-europene (AUR, SOS și POT).
Ciolacu a invocat faptul că ”a înțeles perfect votul românilor” și că ”nu poți construi nimic durabil cu parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice și care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici”.
”Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei. Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”, a scris Ciolacu.
El nu a pronunțat nici un nume de partid sau de lider politic, dar declarația lui vine la o zi după ce Elena Lasconi, președinta USR, a dat un ultimatum celorlalte trei partide din coaliție – PSD, PNL și UDMR – pentru ca USR să rămână în coaliție.
Astfel, USR a cerut demisia președintelui Klaus Iohannis când i se încheie mandatul, adică în 21 decembrie. Ulterior, Lasconi a precizat că așteaptă până luni răspunsul celorlalte partide.