Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, Biroul Electoral Central (BEC) a somat TikTok să oprească campania, dar rețeaua „a ignorat solicitarea”, potrivit digi24.ro.
Astfel, campania a continuat sâmbătă și duminică „numai pe acest candidat”. „Este o încălcare gravă a legislației electorale”, spune Iohannis.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Șeful statului mai spune că deoarece rețeaua nu are „baza nici în România, nici măcar în Europa, ci în China”, „și-a permis pur și simplu se ignore ceea ce a solicitat BEC”, iar Biroul „nu a avut niciun instrument să constrângă rețeaua, cum nici Europa n-are niciun instrument”. El spune, în acest sens, că legislația trebuie îmbunătățită.
Întrebat dacă face pe cineva culpabil pentru situația creată privind anularea alegerilor prezidențiale și dacă, din momentul deciziei Curții Constituționale, a luat măsuri sau a cerut luarea unor măsuri ca să nu se mai ajungă și la următoarele alegeri în aceeași situație, președintele a răspuns: „Nu fac pe nimeni responsabil, pentru că intervenția a fost atât de subtilă și atât de complexă încât practic mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur al alegerilor; nu tot”.
Președintele s-a arătat însă optimist privind viitoarele alegeri
„Deci noi avem lecția învățată și nu pornesc de la premisa că se va repeta ce s-a întâmplat prima dată, asta este ceea ce cred eu. Eu sunt convins că toată lumea va fi mult mai atentă și cred că următoarea rundă de alegeri se va desfășura în condiții de mai bună transparență”, a dat asigurări președintele.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va informa Consiliul European, la reuniunea de joi, asupra interferențelor Rusiei în alegerile din România și a adăugat că membrii Consiliului vor adopta niște concluzii cu privire la acest subiect. Șeful statului a precizat că serviciile secrete nu își pot spiona propriii politicieni, pentru că altfel am ajunge la cum era înainte de 1989, cu fosta Securitate. Președintele României a mai spus că nu va demisiona din funcție și că judecătorii Curții Constituționale nu i-au prelungit lui mandatul, „cum eronat vehiculează unii politicieni, CCR a subliniat că există acest articol și că acesta se aplică”. El a mai vorbit și despre când va chema partidele la consultări pentru a putea fi format un nou Guvern.