Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Paul Anghel, le face recomandări românilor care fac cumpărături pentru sărbătorile de iarnă și atrage atenția asupra riscurilor când cumpărăm de la comercianți din afara Uniunii Europene.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Anghel îndeamnă la vigilență în cazul cumpărăturilor de pe site-uri străine din afara UE.
„Atenţie la comercianţii şi pieţele online care nu au sediul in Uniunea Europeană! Dacă operatorul economic care administrează site-ul de pe care achiziționează produsele nu are personalitate juridică în Uniunea Europeană capacitatea autorităţilor de a interveni în protejarea intereselor consumatorilor este limitată”, a transmis Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.
De asemenenea, directorul ANPC recomandă utilizarea cardului pentru plăţi, atât în magazine fizice, cât şi online.
„Astfel câștigă timp, va ține cheltuielile sub control având mereu acces la extrasul de cont din aplicația băncii, se va bucura de extra avantaje precum cashback și discount-uri, iar în unele situații, precum cazurile de fraudă, își va putea recupera suma plătită”, spune Anghel.
Atenţie mare şi la cosmetice, mai atrage atenţia oficialul, acestea, dacă sunt originale, nu se vând oricum şi oriunde.
“Achiziționaţi produse cosmetice numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care veţi avea nevoie în cazul unei reclamații. În plus, atenționez asupra faptului că produsele originale nu se vând în afara lanțurilor de distribuție cum ar fi tarabele sau persoane fizice care le comercializează “cu sacoșa”“, a mai atenţionat Paul Anghel.