În motivarea deciziei sale, Curtea Constituțională a României detaliază informațiile și principiile care au stat la baza hotărârii fără precedent de a anula turul I al alegerilor prezidențiale și a dispune reluarea procesului electoral.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Printre altele, judecătorii CCR atrag atenția în documentul de 10 pagini că au fost încălcate mai multe principii și legi privind campania electorală.
„Curtea reține că a fost afectată egalitatea de șanse a competitorilor electorali, ceea ce reflectă o alterare a însuși dreptului de a fi ales. Neregularitățile din campania electorală s-au răsfrânt asupra competitorilor electorali, din moment ce au creat o inegalitate vădită între candidatul care a manipulat tehnologiile digitale și ceilalți candidați participanți în procesul electiv. Astfel, expunerea semnificativă a unui candidat a condus la reducerea direct proporțională a expunerii în media online a celorlalți candidați în procesul electoral”, scriu judecătorii.
Judecătorii CCR au remarcat și că „utilizarea tehnologiilor digitale și a
inteligenței artificiale, atât de către candidați ori competitori electorali, cât și de
către partide politice, susținători ori simpatizanții lor trebuie să fie transparentă
pentru a garanta integritatea și imparțialitatea alegerilor”.
În caz contrar, alegătorii nu își pot forma o opinie despre candidați sau pot fi induși în eroare referitor la identitatea și calitatea candidatului ori procedurile de vot.
Prin urmare, consideră CCR, „utilizarea într-un proces electoral de către competitorii electorali, inclusiv de către partidele politice, a unor asemenea practici învestește autoritățile publice competente, potrivit legii, să verifice, să constate și, după caz, să sancționeze astfel de conduite”.
„A fost distorsionat caracterul liber și corect al votului”
Curtea concluzionează, astfel, că „procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
Judecătorii sunt fără echivoc în exprimare: „A fost distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, a fost afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au fost nesocotite reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia”.
Președintelui i se prelungește mandatul, consideră CCR
În ceea ce privește situația creată prin anularea alegerilor prezidențiale în ceea ce privește mandatul președintelui actual, în document se precizează că se aplică art. 83 alin. 2 din Constituție.
„Curtea, având în vedere complexitatea și durata în timp a
operațiunilor electorale necesare ulterior pronunțării prezentei decizii, constată
aplicabilitatea art.83 alin.(2) din Constituție, potrivit căruia Președintele
României în funcție „exercită mandatul până la depunerea jurământului de
Președintele nou-ales”.