Pe 20 octombrie 2023, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord-Est, cu sediul la Iași, a învins gigantul Vodafone într-un proces pe care îl intentase, cu zece luni mai devreme, la Tribunalul București.
În acțiune, Comisariatul relata faptul că, la finalul lui 2022, fusese sesizat de două persoane fizice legat de faptul că acestea considerau drept abuzivă și disproporționată o clauză inclusă de operatorul de telefonie mobilă în contractele pe care le semnaseră cu acesta. Clauza era următoarea: „în cazul nerespectării termenului de plata, se aplică penalităţi de întârziere de 0.5%/zi de întârziere din suma scadentă neachitată, cu titlu de daune moratorii, până la plata întregii sume scadente”.
După o analiză de câteva luni, Comisariatul a dat dreptate petenților și a cerut Tribunalului București să oblige Vodafone la eliminarea clauzelor contractuale abuzive, să aplice firmei o sancţiune contravenţională în cuantumul ei maxim legal prevăzut de lege și să modifice contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor respective.
De 27 de ori mai mare decât a stabilit BNR
În motivarea cererii, inspectorii din Iași au argumentat, în primul rând, faptul că această clauză nu a fost negociată direct cu consumatorul, fiind inserată în contracte de adeziune și „este contrară bunei-credinţe, deoarece a fost stabilită exclusiv în favoarea operatorului economic”.
Astfel, în ipoteza similar a întârzierii în îndeplinirea obligaţiilor asumate de Vodafone, nu s-au prevăzut penalităţi în cuantum de 0.5%/zi pe care să le suporte această firmă, ceea ce „creează un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor în detrimentul consumatorului”.
În al doilea rând, Comisariatul din Iași a observat faptul că nivelul penalităţii de întârziere raportat la un an de zile este de 182,5% pe an, în condiţiile în care rata dobânzii legale penalizatoare la data sesizării (9 noiembrie 2022) fusese stabilită de Banca Națională a României la nivelul de 6.75%/an. „Se poate constata că penalitatea impusă este de 27 de ori mai mare decât dobânda legală rezultând o disproporție vădită cu orice prejudiciu care ar putea în mod rezonabil presupus”, a fost concluzia Comisariatului.
Continuarea în ReporterIS.