joi, octombrie 24, 2024
AcasăNaționalStatul bagă sute de milioane de lei pe an în partidele politice

Statul bagă sute de milioane de lei pe an în partidele politice

Partidele politice au ajuns să fie afacerea cu cea mai mare creștere din România. Finanțarea lor a crescut de 26 de ori în opt ani și a ajuns să coste aproape 380 de milioane de lei pe an.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit HotNews, pe 9 octombrie 2024, în contul partidelor au intrat dintr-o dată peste 62 de milioane de lei de la bugetul de stat ca subvenție, conform Autorității Electorale Permanente. Cea mai mare sumă a revenit PSD, echivalentul a peste cinci milioane de euro. Este urmarea unei măriri de buget pentru AEP, mărire despre care nici Guvernul și nici partidele nu au vorbit.

La ultima rectificare bugetară, din 23 septembrie 2024, guvernul condus de Marcel Ciolacu a suplimentat bugetul de 314 milioane de lei alocat partidelor cu alte 62 milioane de lei.

Astfel, subvenția partidelor a crescut în ultimii opt ani de 26 de ori: de la 14,5 milioane de lei în 2016, la aproape 380 de milioane de lei în 2024.

 

Record pentru o singură lună

 

Pe 9 octombrie 2024, Autoritatea Electorală Permanentă a plătit subvenția către partidele care au aleși în Parlament sau în administrația locală.

Valoarea totală reprezintă un record pentru o singură lună din 2024: 62.163.413 lei. Dintr-o dată, chiar înaintea campaniei electorale, vistieria partidelor a primit o sumă triplă.

 

PSD – 25.578.105 lei

PNL – 19.100.855 lei

USR – 10.112.509 lei

AUR – 6.806.230 lei

PMP – 290.174 lei

Forța Dreptei – 275.538 lei

 

Comparativ, subvenția încasată de partide în luna septembrie 2024 a fost de 22.134.866 de lei.

 

Bani în plus la rectificare

 

Banii provin de la bugetul de stat. Înaintea rectificării bugetare din 23 septembrie 2024, ministerul de Finanțe a postat în transparență un proiect de Ordonanță de Urgență.

Conform informațiilor prezente în documentele oficiale, suma pentru Autoritatea Electorală Permanentă, cea care împarte banii către partide, trebuie să scadă cu 42 de milioane de lei.

Surpriza a apărut însă în Monitorul Oficial. În loc să scadă, bugetul AEP a fost majorat cu 62 de milioane de lei.

Guvernul nu a comunicat această majorare, nici partidele nu au făcut-o.

„E campanie, când vreți să primească partidele banii? E adevărat, s-au dat bani în plus la rectificare, dar banii au venit și din alte două surse. A fost deblocată o sumă egală cu 10% din bugetul Autorității Electorale Permanente, care era blocată în fiecare instituție publică la început de an”, au declarat surse din Autoritatea Electorală Permanentă, pentru Hotnews.ro.

Fără plata din octombrie, partidele au primit în intervalul ianuarie – septembrie 2024 o subvenție cumulată de 264 de milioane de lei.

După majorările decise de Guvernul Ciolacu, partidele mai au la dispoziție încă 120 de milioane de lei pentru ultimele trei luni din 2024. Jumătate din această sumă a fost plătită în octombrie.

 

Care a fost subvenția în septembrie 2024

 

PSD – 8.522.367 lei

PNL – 7.224.822 lei

USR – 3.894.748 lei

AUR – 1.724.860 lei

PMP – 445.897 lei

PRO ROMÂNIA 322.169 lei

 

Pro România nu mai încasează subvenția în octombrie 2024, deoarece partidul nu mai are aleși locali și nu are nici parlamentari. Victor Ponta, fondatorul partidului, a anunțat că s-a înscris în PSD pentru a candida la alegerile din 1 decembrie 2024.

 

PSD folosește banii publici să își cumpere, în secret, imagine pozitivă

 

Partidul condus de Marcel Ciolacu conduce într-un top al sumelor alocate anual din subvenție pentru presă și propagandă.

Liderul PSD a refuzat în ultimii patru ani să dezvăluie numele site-urilor la care ajung banii. Nici numele televiziunilor care au primit bani de la PSD în timpul campaniilor electorale nu au fost prezentate.

Site-ul de investigații Snoop a dezvăluit că, în campanie electorală de la alegerile europarlamentare, social-democrații au plătit pentru promovarea la televiziuni peste 13 milioane de lei.

Banii PSD ajung la televiziuni sau site-uri prin intermediul unor agenții de media: Vertigo și Concept Media Management. O emisiune la televiziune a ajuns să coste peste 200.000 de euro.

În ultimii patru ani, PSD a plătit pentru a-și cosmetiza imaginea între 120 și 170 de milioane de lei.

PNL este al doilea în topul sumelor încasate ca subvenție de la stat. Și în acest caz din banii de finanțare cei mai mulți au mers în publicitate. Snoop.ro a dezvăluit că 2,5 milioane de euro au fost folosiți de PNL pentru bannerele cu imaginea lui Nicolae Ciucă și mesajul „Un ostaș în slujba țării”.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
10.7 ° C
11.6 °
8.3 °
93 %
2.4kmh
5 %
mie
11 °
joi
15 °
vin
15 °
sâm
17 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa se oprește mai nou la semafor. Să nu te încurce pietonii.

EDITORIAL

Încet-încet, forfota din spatele bloc-starturilor s-a estompat, partidele politice clarificându-și listele electorale. Competitorii, adică viitorii parlamentari vor fierbe în foi de viță până în...

EPIGRAMA ZILEI

Doamna, o femeie fină În șoaptă a replicat Că și piatra masculină Tare s-a ... muiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...