După ploile torențiale recente, în Galați se anunță o nouă perioadă de fenomene severe, în special pe râurile Bârlad, Prut și Siret, unde autoritățile au emis avertizări hidrologice ce indică riscuri majore de inundații în următoarele zile.
În ceea ce privește Dunărea, unda de viitură care a făcut ravagii în țările din aval – Austria, Ungaria, Serbia – va avea mai degrabă o tendință de atenuare, chiar dacă debitele și nivelul fluviului vor înregistra creșteri importante. Astfel, potrivit datelor INHGA, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 26 – 27 septembrie a fost în creștere, având valoarea de 7100 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s). De asemenea, în aval de Porțile de Fier, debitele au fost în creștere.
Pentru următoarele zile, IHGA prognozează că debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere până pe 1 octombrie până la valoarea de 7600 mc/s, apoi staționar cu tendință de scădere începând din jurul datei de 3 octombrie. În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere, exceptând ultimele zile ale intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet.
Dunărea a atins vineri cota de 228 cm
Strict la nivelul portului Galați, Dunărea a atins vineri, 27 septembrie, cota de 228 cm, urmând ca în următoarele cinci zile să ajungă până 281 cm, potrivit datelor AFDJ Galați. Reamintim că, la Galați, pentru Dunăre, cota de atenție este de 560 cm, cota de inundație este 600 cm, iar cota de pericol este de 700 cm.
Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze mai mult sunt avertizările hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHG) în cursul zilei de vineri, 27 septembrie.
„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare”, precizează INHG.
Continuarea, în Viata-libera.ro