Recent retrimis de Înalta Curte de Casație și Justiție la Parchetul Militar pentru judecată, Dosarul Revoluției include și o secțiune mai puțin discutată: planul eșuat al Uniunii Sovietice de a invada România pe 23 decembrie 1989, după prăbușirea regimului Ceaușescu și preluarea puterii de către Ion Iliescu.
Generalul Cătălin Ranco-Pițu, fostul procuror general al Parchetului Militar care a instrumentat dosarul și i-a trimis în instanța pe Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu și generalul Iosif Rus pentru crime împotriva umanității, spune că a documentat cu probe indubitabile infracțiunea de trădare de care s-au făcut vinovați cei trei numiți mai sus, dar și alții veniți la putere în 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceaușescu de pe acoperișul CC al PCR.
Există toate probele necesare, spune fostul șef al Procuraturii Militare, pentru a demonstra că atât Ion Iliescu, cât și cea mai mare parte dintre cei veniți la putere erau agenți KGB ori GRU – serviciile de informații ale rușilor.
Criza s-a declanșat după ce Ion Iliescu a vorbit la Ambasada Uniunii Sovietice, să se prezinte, să dea asigurări că România nu are de gând să iasă din sfera de influență a Moscovei și – mai ales – să ceară un așa-zis ajutor militar. Procurorul Ranco Pițu afirmă fără echivoc că toată violența de după 22 decembrie a fost o diversiune făcută de Armata, printr-o unitate specială care avea ca obiect de activitate exact tipul de operațiuni executate în acele zile.
O diversiune pentru care Ion Iliescu și-a dat acordul
Ion Iliescu și-a dat acordul pentru această diversiune realizată prin intermediul TVR și, pe teren, de militari ai acestei unități speciale care au creat povestea cu teroriștii. Prin urmare, la momentul în care Iliescu sună la Ambasada Uniunii Sovietice și cerea intrarea rușilor în țară, el știa cu precizie – arată generalul Ranco Pițu – că nu exista niciun terorist și că psihoza indusă în rândurile populației și a unităților militare cu privire la forțele de Securitate și comandourile arabe care vor să-l elibereze pe Ceaușescu este una lipsită de fundament real.
Cu toate acestea, noul lider suprem al României, Ion Iliescu, a cerut ca rușii să vină și să ocupe țara, sub pretextul unui sprijin în lupta cu așa-zișii teroriști.
După ce a audiat zeci de martori, inclusiv foștii militari – acum la pensie – care se aflau pe granița de Est a României și a citit jurnalele de operațiuni ale unităților militare, generalul Ranco-Pițu spune că pericolul acestei invadări a României în decembrie 1989, după modelul Cehoslovaciei din 1968, a fost cât se poate de real. La granița de Est, rușii concentraseră deja forțe considerabile, inclusiv unități de blindate, iar planul prevedea și trimiterea de desant aerian, cu ocuparea rapidă a aerodromurilor militare românești.
Continuarea, în Aktual24.ro