miercuri, septembrie 18, 2024
AcasăNaționalCiclonul Boris face ravagii în România. Patru morţi şi două persoane dispărute...

Ciclonul Boris face ravagii în România. Patru morţi şi două persoane dispărute după inundaţii devastatoare la Galaţi (video)

Hidrologii au prelungit, sâmbătă noapte, avertizarea cod roşu privind depăşirea cotelor de pericol pe mai multe cursuri de apă din judeţele Galaţi şi Vaslui. Avertizarea vine după ce patru persoane au murit sâmbătă în județul Galați în urma inundațiilor puternice provocate de ploile abundente aduse de ciclonul Boris. Peste 5.000 de locuințe au fost afectate și cel puțin 270 de oameni din 22 de localități au fost evacuați.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit HotNews, o breşă controlată a fost făcută în digul de pe malul unui râu din judeţul Galaţi pentru a provoca scurgerea mai rapidă a apelor adunate în urma ploilor torenţiale în zona localităţilor Pechea şi Slobozia Conachi, astfel că apa este dirijată controlat către albia Siretului.

28 de localităţi din 7 judeţe au fost afectate

Ministerul de Interne a anunțat că, duminică, în jurul orei 10, efectivele MAI intervin în localități din județele Vaslui și Galați, unde peste 5.000 gospodării și peste 15.000 persoane sunt afectate de inundații.

În localitatea Pechea din Galați, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată și se află în podurile locuințelor, fiind monitorizate de forțele de intervenție. Acestea au solicitat doar alimente și apă. De asemenea, o echipă de pirotehniști a IGSU a mers către zona digului din localitatea Pechea, pentru evaluarea situației în scopul realizării unei breșe.

Potrivit situației centralizate, în ultimele 24 de ore au fost afectate 28 localități din 7 județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. Au fost afectate parțial sau total peste 5.000 de gospodării și peste 15.000 persoane. Totodată, 4 persoane și-au pierdut viața, iar două persoane sunt date dispărute (în localitățile Pechea și Costache Negri, Județul Galați).

Efecte semnificative au fost înregistrate în mai multe localități din județul Galați:

  • în localitatea Pechea, 1 persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creșterii nivelului apei pârâului Geru, alte 116 au fost salvate, iar 1 persoană a fost dată dispărută, nefiind găsită la domiciliu
  • în localitatea Drăgușeni, 1 persoană a fost declarată decedată și alte 5 au fost salvate
  • în localitatea Costache Negri s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanți și a ieșirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar 1 persoană a fost găsită decedată și alte 25 au fost salvate, iar o persoană a fost dată dispărută
  • în localitatea Corod, 1 persoană a fost declarată decedată și alte 7 au fost salvate
  • în 8 localități (Grivița, Berești, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameș și Slobozia Conachi) din județul Galați, 121 de persoane și 17 animale au fost salvate de forțele de intervenție.
  • De asemenea, în 5 localități (Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Grivița și Zorleni) din județul Vaslui 46 de persoane au fost salvate de forțele de intervenție, iar 161 de gospodării au fost afectate de inundații.

Ciolacu și Ciucă, împreună într-o tabără de sinistrați

Premierul Marcel Ciolacu, la tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi. El este însoțit și de liderul PNL, Nicolae Ciucă.

„Nu avem o veste foarte bună: Încă sunt două persoane dispărute de acum 2 nopți. (…) În ceea ce privește lupta cu apele, lucrurile au fost sub control. (…) Prioritățile de acum sunt refacerea infrastructurii. Primarii și CJ vor acționa rapid după ce se retrag apele (…) Va fi în continuare o emoție și o tensiune în zonă, dar sper să ne coordonăm foarte bine cu administrația locală, așa cum am făcut în ultimele 36 de ore, pentru a trece cât mai repede”, a declarat Ciolacu.

El i-a mulțumit liderului PNL că a mers acolo, spunând că „este o normalitate”. „A existat o solidaritate a politicienilor la un moment important”.

Întrebat despre cele două persoane dispărute, Ciolacu a spus că nu se știu toate detalii și că e posibil să fie și o alarmă falsă, în sensul că sunt la rude.

Tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene din județele Galaţi şi Vaslui sunt în continuare închise din cauza inundaţiilor.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi menţinerea nivelurilor peste cotele de pericol ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se prelungeşte avertizarea hidrologică cod roşu pe râurile din bazinele hidrografice: Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Fălciu (judeţele Galaţi şi Vaslui)”, a anunţat Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, conform News.ro.

Mii de gospodării inundate

Judeţele Galaţi şi Vaslui au fost lovite de inundaţii încă din noaptea de vineri spre sâmbătă. Cel mai grav afectat este judeţul Galaţi, unde patru oameni au murit, mii de gospodării au fost inundate, iar sute de oameni au fost evacuaţi.

Persoane au fost evacuate şi în Vaslui, unde peste o mie de consumatori au rămas fără energie electrică, iar doi pacienţi, între care o femeie gravidă, au ajuns cu greu la spital, după ce ambulanţele în care se aflau nu au mai putut înainta din cauza calamităţilor.

Pentru cazarea persoanelor evacuate au fost amenajate 30 de locuințe modulare din cele 50 din primul lot trimis către zonele afectate, fiecare având capacitatea să găzduiască patru persoane.

Conform Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuințe modulare, care vor fi operaționalizate în regim de urgență și amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanții Apelor Române.

În localitățile Slobozia Conachi și Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, pentru preluarea persoanelor ale caror locuințe sunt grav afectate de inundații.

Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit, pentru cazarea temporară.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.9 ° C
18.9 °
18.1 °
59 %
4.9kmh
100 %
mie
19 °
joi
21 °
vin
21 °
sâm
23 °
Dum
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Până începe iar dezvoltarea, utilajele sunt sub pază bună.

EDITORIAL

De câteva zile a început din nou școala și pare-se că nimic nu s-a schimbat în bine. Ba dimpotrivă, părinții copiilor din Botoșani (și,...

EPIGRAMA ZILEI

Lin, precum bătrâna Sena Din decor, vacanța iese, Soațele părăsesc scena Intră-n loc, metrese...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...