miercuri, septembrie 18, 2024
AcasăNaționalSchimbări în sistemul de pensii: poți ieși la pensie cu 5 ani...

Schimbări în sistemul de pensii: poți ieși la pensie cu 5 ani mai devreme

Legea 360/2023 aduce schimbări importante în sistemul public de pensii din România. Persoanele care au acumulat un stagiu de cotizare mai mare cu 5 ani față de cel complet  pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme, în timp ce femeile  care au născut și crescut copii pot beneficia de reduceri semnificative ale vârstei de pensionare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit noii legi a pensiilor (nr. 360/2023), persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. „Cei care doresc să acceseze această formă de pensionare cu 5 ani mai devreme trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 35 de ani efectiv lucrați, plus 5 ani suplimentari. Vestea bună este că acești 5 ani suplimentari, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, pot include perioade asimilate, cum ar fi anii de facultate sau serviciul militar.

Aceasta este o noutate absolută în sistemul public de pensii. Pe lângă faptul că oferă posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, această formă de pensie de limită de vârstă acordă și puncte de stabilitate. Deși poate părea restrictiv să cerem un stagiu de cotizare de 35 de ani, există suficiente persoane, în special în sistemul bugetar, care îndeplinesc această condiție”, a explicat Maria Andronache ieri, într-o conferință de presă, potrivit Ziarul de Iaşi.

Ce spune noua lege a pensiilor

Potrivit art. 47 din legea 360/2023, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, în timp ce stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. La fel, atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare (conform eșalonării prevăzute în anexa 5).

În cazul femeilor, vârsta de pensionare și stagiul de cotizare este în funcție de anul nașterii și perioada în care  ajunge la vârsta de pensionare. Pentru femeile născute în iulie 1962, luna viitoare, în octombrie 2024, vârsta de pensionare va fi de 62 de ani și 3 luni. Pentru a se pensiona, aceste femei trebuie să fi realizat un stagiu complet de cotizare de 32 de ani și 9 luni, după cum reiese din documentul consultat de „Ziarul de Iași”.

Stagiul minim de cotizare necesar pentru a beneficia de pensie este de 15 ani. În cazul femeilor născute în ianuarie 1970, în anul 2035, vârsta lor de pensionare va fi de 65 de ani. Pentru a ieși la pensie, trebuie să aibă un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, iar stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani.

Femeile care nasc și cresc copii pot ieși mai repede la pensie

Directoarea CJP Iași spune că femeile pot reduce vârsta standard de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil născut și crescut, până la o perioadă maximă de 3 ani și 6 luni.

„Pensia pentru limită de vârstă, reglementată de noua lege a pensiilor, introduce noutăți importante. Femeile care au născut și crescut copii beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil, însă reducerea nu poate depăși 3 ani și 6 luni. De exemplu, peste 7 copii reducerea rămâne aceeași. (…) Această pensie este acordată doar persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, adică au muncit efectiv fără a include facultatea, sporurile de grupă sau perioadele de șomaj.

Singura excepție este perioada de creștere și îngrijire a copilului până la 2 sau 3 ani, care se ia în considerare în stagiul de cotizare pentru orice tip de pensie, nu doar pentru pensia de limită de vârstă. Pentru a beneficia de aceste prevederi, mamele trebuie să includă în dosarul de pensionare certificatele de naștere ale copiilor și o declarație pe proprie răspundere că i-au crescut până la vârsta de 16 ani. De asemenea, femeile care au adoptat copii și i-au crescut timp de cel puțin 13 ani pot beneficia de aceleași condiții”, a precizat șefa CJP Iași.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.4 ° C
15.6 °
12.8 °
83 %
3kmh
100 %
mie
23 °
joi
21 °
vin
22 °
sâm
23 °
Dum
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Până când se mai angajează niște medici, pacienții sunt scoși din când în când afară, la aer curat.

EDITORIAL

Pe vremea când eram în liceu, una dintre pramatiile locale a bătut câțiva elevi din internat, ceea ce a atras reacția părinților și a...

EPIGRAMA ZILEI

Toamnă, șezi în calendar, Nu îmi bruma arealul Că pun mâna pe un par Și-ți învinețesc dorsalul...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...