joi, septembrie 12, 2024
AcasăNaționalVal de contestaţii după recalcularea pensiilor

Val de contestaţii după recalcularea pensiilor

Numărul celor nemulţumiţi de pensiile recalculate este atât de mare, încât guvernul va trimite înştiinţări tuturor că nici un venit nu scade.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, ieri, la începutul ședinței de Guvern, că toți pensionarii vor fi informați în scris că nicio pensie nu scade și că „orice greșeală se poate repara”. Șeful Guvernului a precizat că 3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total.

„Vreau să încep prin a-i cere Ministrului Muncii și președintelui Casei de Pensii să trimită, până la finalul săptămânii, o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor; câte decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestări și cum se desfășoară procedura de refacere a deciziilor de recalculare unde se constată erori”, a afirmat premierul Ciolacu.

„Vreau ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade. Românii trebuie să aibă garanția că nu scade nicio pensie și orice greșeală se poate repara și orice sumă se recuperează”, a adăugat șeful Guvernului.

Asalt pentru a cere explicaţii

Deși n-au fost distribuite toate deciziile de recalculare, mulți vârstnici au făcut coadă la casele teritoriale de pensii ca să le conteste.

Oamenii se plâng că au găsit erori de scriere ori că, pensiile n-au fost majorate corect. Unii dintre seniori sunt hotărâți să-și caute dreptatea în instanță.

Cu decizia nouă, dar și cu documentele vechi la ei, mulți pensionari consideră că majorarea nu a fost făcută corect.

„La punctele de stabilitate acordate mi-au luat în calcul numai 7 ani și 8 luni din 19 ani, care sunt peste 25, care toți trebuiau să intre la stabilitate. Cred că la momentul tipăririi au luat altceva”, spune un pensionar. O femeie spune şi ea că „mă plimbă de la Ana la Caiafa. De aici îmi spune să mă duc în Vitan. În Vitan am fost îmi spune acum să vin aici. Am venit aici, îmi spune să mă duc în Vitan. Din 1979 am accident de muncă, două operații și stau în 1200 de lei, ca să vă bateți joc de mine”.

Un alt vârstnic susţine că totul se face în calcul electoral. „De jumătate de an, ne înnebunesc la cap că stau la fiecare dosar, se ia filă cu filă și rezolvă problemă. Încă o recalculare la recalculare la recalculare, până la următoarele alegeri. E rușinos, ca să nu spun că e mizerabil”, spune un alt pensionar.

Mihaela Vasil, directoarea executivă de la Casa de Pensii Arad, precizează însă că „dacă din recalculare apare un punctaj mai mic decât punctajul sau pensia pe care o are acum omul în plata, omul rămâne cu pensia pe care o are acum în plată”.

Însă de anul viitor, indexarea cu rata inflației se va aplica la punctajul din noua decizie de recalculare. Din 4,6 milioane, în jur de 800.000 de seniori au rămas fie cu aceeași valoare fie le-a rezultat un cuantum mai mic.

Pensii mai mari primesc cei care au o vechime mai mare de 25 de ani în muncă.

De exemplu, dacă cineva primește o pensie de 1.000 de lei și a muncit 40 de ani, majorarea pensiei se acordă doar pentru anii care depășesc pragul de 25, în acest caz, 15 ani de muncă.

Mai exact, pentru perioada cuprinsă între 25 și 30 de ani primește 2,5 puncte. Pentru anii între 30 și 35 de ani încă 3,75 puncte. Iar perioada cuprinsă între anii 35-40, încă 5 puncte. Obține astfel un total de 11,25 de puncte. Totalul respectiv e înmulțit cu 81 de lei și obține o majorare de puțin peste 900 de lei, bani care se adaugă pensiei aflată în plată, practic, un total de 1.900 de lei.

Seniorii care s-au pensionat la limită de vârstă și au în vechimea realizată și stagii de cotizare aferente perioadei de pensie de invaliditate, pentru că fie s-au îmbolnăvit, au avut accidente de muncă, sau boli profesionale, nu primesc puncte de stabilitate pentru acea perioada de pensie de invaliditate. Perioada de pensie de invaliditate este reglementată ca fiind perioadă asimilată, adică nu s-au plătit contribuții. La fel se întâmplă și în cazul vârstnicilor care pe perioada pensionării de invaliditate au lucrat cu jumătate de normă.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
19.5 ° C
19.6 °
19.4 °
68 %
4.9kmh
100 %
joi
21 °
vin
28 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Rezervare de parcare la IPJ. Sau o fi vreo metaforă, ceva.

EDITORIAL

Într-o țară civilizată, Marian Vanghelie ar fi fost un ilustru necunoscut, deoarece n-ar fi avut nicio șansă la parvenirea politică pusă la dispoziție de...

EPIGRAMA ZILEI

Există ceva drăguț În limba română: Femininul de la „puţ” E ... fântână! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...