Peste 1,7 milioane de pensionari nu primesc bani în plus la marea recalculare anunţată de atâta timp.
Conform noii legi a pensiilor, recalcularea pensiilor îi va viza pe toți cei 4.750.000 de pensionari din România. Aproximativ 1,7 milioane dintre români nu vor beneficia însă de nicio majorare la recalculare, în principal din cauza numărului insuficient de ani munciți.
Pensionarii care nu au muncit cel puțin 25 de ani nu vor primi puncte bonus sau de stabilitate, una dintre principalele noutăți ale noii legi a pensiilor. În schimb, cei cu un număr semnificativ de puncte de contributivitate și ani munciți vor beneficia de creșteri considerabile ale pensiilor.
Recalcularea pensiilor stârnește astfel valuri de discuții în spațiul public. Dumitru Leonte, expert pensii, membru al Uniunii Pensionarilor din România, afirmă că deciziile de recalculare a pensiilor care au început să fie distribuite de Poșta Română nu conțin și un buletin de calcul din care să reiasă cum s-a ajuns la această sumă, astfel că pensionarii nici nu vor știi dacă este cazul să conteste decizia.
„Această decizie, dacă nu este însoțită de un buletin de calcul, cum poate să știe omul ce venituri i s-au luat în calcul?! Pe deciziile noastre de pensionare, astăzi comparăm decizia pe care o avem cu cea pe care o primim. Or, acești oameni au umilit pensionarii și și-au bătut joc de ei. Cum să contest eu ceva, dacă nu știu ce?! Trebuie să fie buletinul de calcul, să știm pe ce se bazează decizia. Este o bătaie de joc la adresa pensionarilor. Aceasta lege este a umilinței și a dezbinării sociale. Unuia îi dau puncte de stabilitate, altuia nu“, a afirmat Dumitru Leonte.
Formula de recalculare și punctele de bonus
Pensionarii care au lucrat peste 25 de ani vor primi puncte suplimentare pentru fiecare an lucrat suplimentar:
* 0,50 puncte/an pentru anii 26-30 de muncă;
* 0,75 puncte/an pentru anii 31-35 de muncă;
* 1 punct/an pentru anii peste 35 de muncă.
Aceste puncte suplimentare se adaugă punctelor de contributivitate, rezultând o pensie recalculată mai mare. „Cei care au făcut acest lucru sunt un partid care există și are pretenții să guverneze. Am fost membru al acelui partid, am fost simpatizant, am crezut în social-democrație, dar m-am întâlnit cu social-hoție”, a afirmat Dumitru Leonte, expert pensii, membru al Uniunii Pensionarilor din România, la B1 TV.