vineri, aprilie 4, 2025
AcasăNaționalMașinile electrice. Avantaje și dezavantaje

Mașinile electrice. Avantaje și dezavantaje

Noua tehnologie, costul redus pentru o călătorie în oraș sau în țară, designul modern al mașinilor electrice, sunt factori care au schimbat în mod decisiv piața auto.

Mașinile electrice sunt vehicule care se bazează exclusiv pe un motor electric, alimentat de baterii. În acest articol PRESShub pune în balanță avantajele și dezavantajele mașinilor electrice cu baterie.

Înainte de achiziționarea unui automobil electric, șoferii ar trebui să ia în calcul beneficiile și neajunsurile unui vehicul de acest tip.

Avantajele unui automobil electric

Mașinile electrice prezintă numeroase avantaje comparativ cu autovehiculele tradiționale pe benzină sau cele diesel.

Protejarea mediului

Pe termen lung, protejarea mediului este unul dintre cele mai importante beneficii ale utilizării mașinilor electrice.

Datorită emisiilor zero la țeava de eșapament (nu emit dioxid de carbon -CO2 sau oxizi de azot -NOx), acestea reprezintă soluția pentru un aer mai curat în marile orașe, un viitor mai verde și sănătos.

De asemenea, aceste automobile au amprenta de carbon mai mică decât autovehiculele clasice, ceea ce înseamnă că emisiile generate în procesul de producție al energiei electrice sunt mai reduse, mai ales dacă energia electrică provine din surse regenerabile.

Costuri reduse

Mașinile electrice sunt populare pentru costul redus al unei călătorii. Este adevărat? Categoric DA. În primul rând, electricitatea este, în general, mai ieftină decât combustibilii fosili.

O mașină electrică reprezintă un adevărat avantaj economic, în special dacă aveți acces la o sursă proprie de energie regenerabilă: solară, eoliană. Astfel, se evită deplasările repetate la benzinării.

Mașinile electrice vin la pachet cu costuri mai mici și la întreținere. Aceasta pentru că nu este nevoie de schimb de ulei, iar uzura frânei este redusă datorită sistemului de frânare regenerativă.

Un al beneficiu resimțit de proprietarii de mașini electrice este scutirea autovehiculelor acționate electric de la plata impozitelor auto, potrivit Codului Fiscal din România.

Mașini electrice. Confort sporit

Autovehiculele electrice, majoritatea, sunt dotate cu sisteme avansate de asistență pentru șofer, la care se adaugă motorul silențios, toate acestea contribuind la creșterea confortului șoferului și al pasagerilor.

Dezavantaje

Pe lângă multele avantaje, mașinile electrice prezintă și câteva inconveniente de care trebuie să ținem cont la achiziția unui astfel de autovehicul.

Autonomia. Timpul de încărcare

Unul dintre cele mai mari neajunsuri ale mașinilor electrice este autonomia. Perfectă pentru oraș și distanțe mici, călătoriile lungi necesită o planificare atentă.

Se recomandă stabilirea în prealabil a opririlor, în funcție de punctele de încărcare, care nu sunt la fel de des întâlnite ca benzinăriile.

Aerul condiționat, clima sunt și ele consumatoare de energie. O încărcare poate dura între 20 și 60 de minute pentru ca bateria să fie încărcată în proporție de 80%.

Prețul de achiziție este mai mare. Diversitate redusă

Comparativ cu vehiculele pe benzină sau diesel, prețul mașinilor electrice este mai mare, fiind astfel mai puțin accesibile. Acestea sunt mai scumpe pentru că cumpărătorul „plătește tehnologia”. Paleta de opțiuni este limitată, ca număr de modele, față de automobilele pe bază de benzină.

Evoluția tehnologică, inevitabil, va duce la săderea prețurilor. O sabie cu două tăișuri, mașinile electrice la mâna a doua riscând să piardă foarte mult din valoare. Mai mult, schimbarea unei baterii este costisitoare, chiar dacă, în general, mașinile electrice au 8-10 ani garanție.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.9 ° C
10.6 °
7.8 °
97 %
2.3kmh
100 %
J
10 °
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...