Chiar dacă n-ați difuzat, sunteți obligați să le plătiți de vreme ce le-ați comandat și ați primit semnal, a apreciat un tribunal din Hamburg pe 7 mai 2024. Recunoscând că tribunalul are dreptate, TVR a acceptat că va plăti și a făcut un denunț la Parchet ca să recupereze de la foști și actuali angajați ai săi prejudiciul de aproximativ 380.000 de euro (compus din ”350.000 de euro plus 9% cheltuieli de judecată”).
Suma de 380.000 de euro la care TVR a decis să nu mai facă apel și să o achite către firma Playbook International din Germania face parte dintr-un contract de 990.000 de euro, competiții cumpărate de televiziunea publică și unele nedifuzate, arată un document intern prezentat în cea mai recentă ședință de CA a TVR, pe 26 iunie 2024, obținut și publicat astăzi de GOLAZO.ro, siteul de sport al HotNews.
Departamentul Juridic al TVR a informat pe 26 iunie 2024 Consiliul de Administrație al televiziunii publice despre situația ”conflictului juridic cu Playbook International”, o companie germană care a oferit către TVR, în urma contractelor, drepturi de transmisie a unor competiții sportive, printre care și campionatul de baschet al Italiei.
„SRTV nu a înregistrat facturile în contabilitate”
În perioada 2017-2018, TVR nu a difuzat unele dintre aceste competiții. Dar, susțin juriștii TVR în document:
1. Televiziunea nu a reziliat contractul.
2. ”Deși SRTV a primit facturile, acestea nu au fost înregistrate în contabilitate, nu au fost restituite către Playbook”
3. ”Nici nu s-a transmis vreo notificare către Playbook prin care să i se aducă la cunoștință faptul că se dorește rezilierea celor două acorduri cadru”.
Televiziunea publică a fost dată în judecată la Hamburg. Pe 17 mai 2023, a pierdut și a venit solicitarea să achite ”350.000 de euro plus 9% cheltuieli de judecată”.
Avocatul german angajat de TVR: ”Nu există scutire de obligație de plată în condițiile în care TVR nu a difuzat aceste programe”
TVR a angajat un avocat de origine română cu drept de liberă practică în Germania, care a confirmat că:
- ”Contractele care fac obiectul procesului Playbook sunt contracte valabile”
- ”TVR avea obligația de a plăti aceste contracte”
- ”Nu există scutire de obligație de plată în condițiile în care TVR nu a difuzat aceste programe”
”De altfel, este logic să fie așa, atâta vreme cât Playbook a pus la dispoziția SRTv semnalul pentru respectivele competiții, indiferent că acestea au fost transmise sau nu”, recunoaște Direcția Juridică a TVR în documentul pe care GOLAZO.ro, siteul de sport al HotNews, îl dezvăluie astăzi.
Și Curtea de Conturi a sesizat
În 2020, Curtea de Conturi a cerut SRTV identificarea persoanelor responsabile și recuperarea prejudiciului. Doi ani, SRTV nu a făcut nimic. Noua conducere a formulat denunț la Parchet.
Documentul intern al SRTV arată faptul că până la data de 31 ianuarie 2022, termenul impus de Curtea de Conturi pentru stabilirea întregului prejudiciu și recuperarea acestuia, nu există documente care să ateste că SRTV a luat vreo măsură în acest sens și că nici nu a încercat să identifice persoanele responsabile de producerea acestuia.
În nota sa, Departamentul Juridic a enumerat persoanele care au avut obligația, prin decizia conducerii SRTV, să ducă la îndeplinire măsura Curții de Conturi:
cei 3 directori care au condus Departamentului Economic 2017-2022
coordonatorii Departamentului de Sport 2017-2022: Mihnea Ionescu, Dragoș Bocanaciu, Marian Medaru, Eduard Darvariu, Dorin Chioțea, Daniel Vasile.
Ca urmare a lipsei de acțiune a persoanelor responsabile, ”pe 30 aprilie 2024, SRTV a formulat denunț înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București sub numărul 4851/P/2024”.