vineri, aprilie 4, 2025
AcasăNaționalDependența virtuală la copii. Sfatul psihologului

Dependența virtuală la copii. Sfatul psihologului

Dependența virtuală la copii. Sfatul psihologului. De la vârste tot mai fragede, copiii sunt expuși la o varietate de dispozitive, aplicații și platforme digitale.

Această expunere a dus la o creștere semnificativă a dependenței virtuale, un fenomen dinamic ce se manifestă tot mai intens și care ridică numeroase îngrijorări.

Studiile recente arată că timpul petrecut de copii în mediul virtual este în continuă creștere, având un impact profund asupra dezvoltării lor emoționale și cognitive.

Dependența virtuală, influențată de problemele emoționale

În același timp, comportamentele legate de utilizarea tehnologiei se schimbă rapid, influențate de inovațiile tehnologice și de accesibilitatea tot mai mare a internetului.

Irina Mitrea, psiholog clinician principal în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola“, explică faptul că dependența virtuală la copii este influențată de mai mulți factori.

Printre aceștia se numără problemele emoționale și sociale, copiii confruntându-se cu stres, anxietate, depresie sau dificultăți de adaptare socială și folosind tehnologia ca o formă de evadare din realitatea presantă.

Presiunea socială și influența colegilor și prietenilor joacă, de asemenea, un rol major, deoarece copiii își doresc să fie acceptați și integrați în grupuri, iar utilizarea anumitor aplicații le facilitează acest lucru.

Aplicațiile sunt extrem de captivante

Lipsa activităților extracurriculare sau de divertisment contribuie la dependență, deoarece copiii tind să petreacă mai mult timp online atunci când nu au alte opțiuni de petrecere a timpului liber.

De asemenea, psihologul spune că și comportamentul parental este un factor esențial. Părinții care petrec mult timp la calculator influențează comportamentul copiilor lor, aceștia imitându-i și considerând acest comportament ca fiind normalitatea unei familii.

În plus, copiii fără reguli clare privind utilizarea dispozitivelor sunt mai predispuși să petreacă timp îndelungat în mediul virtual.

Psihologul subliniază și că aplicațiile din mediul virtual sunt proiectate pentru a fi extrem de captivante, folosind mecanisme de recompensare foarte stimulante, ceea ce contribuie la dezvoltarea dependenței.

Continuarea în Ziarul de Iași

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.9 ° C
10.6 °
7.8 °
97 %
2.3kmh
100 %
J
10 °
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...