spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeNaționalCum se explică arşiţa record din această perioadă

Cum se explică arşiţa record din această perioadă

Climatologii au mai multe explicaţii pentru care în România temperaturile sunt neobișnuit de ridicate.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Climatologul ANM Roxana Bojariu spune, într-un interviu pentru Radio România Cultural, că România și alte state învecinate se află în mijlocul masei de aer foarte cald care vine dinspre nordul Africii, țara noastră resimțind puternic efectele valului canicular, cu cupola aferentă pe care și-a construit-o prin condițiile specifice. „Transportul acesta de aer foarte cald dinspre nordul Africii este acum direcționat în zona teritoriului României. Suntem cumva în epicentru. Evident că nu doar România, dar clar suntem pe direcția acestui transport și asta înseamnă că la noi se simte cel mai puternic acest val de căldură, cu cupola aferentă pe care și-a construit-o prin condițiile specifice. Adică avem presiune atmosferică mare, iar transportul acesta se face adăugând aer din ce în ce mai cald, nu doar la suprafață, ci și până la o înălțime destul de mare față de suprafață, așa încât avem o masă imensă de aer foarte cald, care, în condițiile presiunii ridicate, ce inhibă formarea norilor de convecție, de exemplu, accentuează și mai mult și are tendința de a păstra căldura în această zonă.  E un blocaj al circulațiilor atmosferice care, de obicei, dinspre Vest mai aduc furtuni care împrospătează vara aerul foarte cald cu aceste precipitații torențiale ce apar inclusiv pe acest fundal al instabilităților. Noi suntem ocoliți acum de toate aceste sisteme de vreme care aduc precipitații și, practic, masa de aer cald staționează și se autoîntreține această situație, de unde și durata și intensitatea.  Acum suntem centrul acestui dom de căldură. În alte cazuri, axa transportului era pe alte regiuni. Deci și asta diferențiază. Dar, altfel, avem de-a face cu un val de căldură care devine din ce în ce mai normal în situațiile în care încălzirea globală furnizează o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă sistemelor de vreme. Atunci, ceea ce aveam ca val de căldură acum mai multe decenii e oarecum la intensitate mai mică față de ce avem acum”, explică Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, ANM.

Ea spune că axa pe care se deplasează masa de aer variază de la an la an în funcție de evoluția sistemului climatic și a elementelor acestuia, pe fondul încălzirii climatice care influențează toate aceste procese.  Spre exemplu, spune climatologul, în 2003, 70.000 de oameni au murit în Europa din cauza stresului termic, când un val de căldură a ținut foarte mult, iar România s-a aflat la periferia acestui fenomen, efectele fiind vizibile, dar nu la fel de mult ca în vestul Europei.  Roxana Bojariu este doctor în fizică al Universității din București, specialitatea fizica globului, cercetător științific gradul I în cadrul ANM și Punct Național Focal pentru IPCC.

Furtună violentă pe Transalpina

O furtună puternică a lovit, ieri, localitatea Şugag, între Cabana Oaşa şi Obârşia Lotrului, din județul Alba. Zeci de mașini au rămas blocate pe Transalpina, din cauza copacilor smulși de vânt și aruncați pe șosea. „Secţia de pompieri Sebeş intervine pentru asigurarea măsurilor specifice pe raza localităţii Şugag între Cabana Oaşa şi Obârşia Lotrului, ca urmare a fenomenelor meteorologice”, anunţa aseară ISU Alba. Din informaţiile primite prin SNUAU 112, ar fi vorba despre o furtună puternică, vijelie, grindină de dimensiuni mari şi mai mulţi arbori căzuţi pe DN 67C.

Din informaţiile apelanţilor, ar fi vorba despre aproximativ 50 de autoturisme blocate pe DN 67C, din cauza arborilor căzuţi pe carosabil. Din fericire, nu sunt înregistrate victime sau persoane cu afecţiuni medicale.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...