Teoretic, recalcularea pensiilor îi va avantaja pe cei care au lucrat foarte mult timp, dar pe salarii mici.
Recalcularea pensiilor este în linie dreaptă. Adeverințele cu noile pensii vor fi trimise după 15 august, după cum a anunțat Casa de Pensii. Este o întârziere de aproape 3 luni de la prima dată anunțată pentru trimiterea documentelor cu noile pensii, care a fost luna mai.
Practic, pensionarii vor primi, între 15 august și 31 august adeverințele în care va fi scrisă valoarea pensiei recalculată. Peste numai câteva zile, în septembrie, pensionarii vor lua pensia mărită.
Această întârziere a bulversat pensionarii, care au ajuns să nu mai creadă că recalcularea va mai avea loc. Pe baza declarațiilor oficialilor, pensiile a 3.000.000 de pensionari cresc, în medie, cu 40%. La o pensie medie de 2.300 lei, creșterea medie a pensiei este de peste 900 de lei.
Avantajaţi sunt cei cu ani mulţi de muncă
Cum ajungi să primește o asemenea sumă de bani în plus la pensie, sau chiar mai mare? Două lucruri ar trebui să se întâmple.
-1.Primul: respectivul pensionar trebuie să muncească o perioadă lungă de timp către 40 de ani sau peste. Punctele bonus sau de stabilitate se acordă astfel, pentru cei care au peste 35 de ani de muncă.
A muncit 35 de ani – 5X 0,5 + 5 X 0,75 lei = 6,25 puncte X 81 lei = 506 lei
A muncit 40 de ani – 5 X 0,5 + 5X0,75 + 5 X 1 = 11,25 puncte X 81 lei =911 lei
A muncit 45 de ani – 5 X 0,5 + 5X0,75 + 10 X 1 = 16,25 puncte X 81 lei =1.300 lei.
-2.O a doua condiție pentru o creștere de peste 1.000 de lei la recalculare este aceea de a avea, în acest moment, o pensie mică și, implicit, de a fi muncit pe un salariu mic.
Exemplu concret
Un pensionar are o pensie de 3.280 de lei.
A muncit 39 de ani și va primi următoarele puncte de stabilitate:
5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 4 ,5X1 =10,75 de puncte
Total puncte: 46,5 + 10,75 =57,25 de puncte X 81 de lei = 4.630 de lei. Va avea un impozit de 10% din ce depășește 2.000 de lei, adică 263 lei impozit.
Formula de recalculare pensie
VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.
VPR =81 lei
Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.
Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: punctajul realizat.
Puncte stabilitate
– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
Deciziile vin din august
Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că în aceste zile se lucrează la procedura prin care plicurile cu deciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise acasă beneficiarilor. El a declarat că a observat că există tentative de speculare a acestei situații, de către anumite firme de arhivare. Acestea au stabilit un preț maxim pentru copiile din arhivă necesare unor pensionari care vin cu acte suplimentare, ceea ce, conform lui, este considerat ilegal și imoral.
Procesul este „în grafic”
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a declarat că procesul de trimitere a deciziilor de recalculare a pensiilor este în grafic. El a garantat că pensionarii vor primi documentele la timp pentru a putea beneficia de pensiile majorate începând cu 1 septembrie 2024.
Ce se întâmplă dacă iese o pensie mai mică
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a oferit noi detalii despre marea recalculare a pensiilor din România. Acesta a prezentat documentul pe care îl vor primi pensionarii în scurt timp și a explicat și ce se va întâmpla în cazul în care, în urma recalculării, pensia iese o pensie mai mică: „pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”. „Da, lucrul acesta este prevăzut clar în lege, noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360. Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată,” a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu. Decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar, pentru ca procesul de recalculare să se poată finaliza până în luna septembrie, a declarat președintele CNPP.
Cum vine decizia
Pensionarii urmează să primească acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei, a mai anunțat președintele Casei Naționale de Pensii. El a precizat că plicurile vor fi trimise cu Poșta Română, circa cinci milioane de pensionari urmând să le primească la domiciliu. Oficialul a explicat și ce trebuie să facă pensionarii dacă nu sunt acasă când vine poștașul.
„Mai avem un pas până la trimiterea deciziilor”, a mai menționat Daniel Baciu, referindu-se la un act normativ care să stabilească această procedură.
După ce guvernul va emite actul normativ, plicurile vor fi tipărite și expediate prin Poșta Română, cu confirmare de primire, a precizat Daniel Baciu. Pensionarii trebuie să fie acasă când vine poștașul, a mai spus președintele CNPP, pentru a primi decizia. Însă, a mai explicat Daniel Baciu, în cazul în care un pensionar nu este acasă când vine poștașul, plicul cu decizia sa va rămâne o perioadă de câteva zile la oficiul poștal la care este arondat, iar apoi, dacă pensionarul tot nu merge să-l ridice, va putea fi preluat de la sediul casei județene de pensii.