Ministrul Finanțelor înfurie din nou mediul de afaceri, după ce a anunțat că intră în vigoare e-Factura şi e-TVA.
Antreprenorii și contabilii sunt revoltați de introducerea e-TVA și spun că noua măsură va duce la abuzuri și va pune presiuni suplimentare pe munca lor. Decizia a fost taxată și de economiști, care reclamă faptul că proiectul a fost pus în dezbatere publică mai mult de formă și că nici ei nu au înțeles pe deplin cum funcționează e-TVA.
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, fără consultare publică prealabilă, două Ordonanțe de Urgență (OUG), respectiv OUG 69 și OUG 70 din data de 21.06.2024.
OUG 69 vizează introducerea e-Factura în tranzacțiile B2C către clienți persoane neimpozabile (inclusiv persoane fizice), opțional de la 1 iulie 2024 și obligatoriu de la 1 ianuarie 2025.
OUG 70 vizează introducerea decontului precompletat de TVA de la 1 august 2024.
Guvernul a adoptat în ședința de vineri o ordonanță de urgență prin care introduce decontul precompletat e-TVA, de la data de 1 august 2024. Firmele vor primi de la ANAF acest decont precompletat cu date și informații conținute în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor. Ele trebuie să verifice datele și informațiile precompletate și să stabilească dacă sunt în concordanță cu operațiunile impozabile realizate și starea de fapt fiscală. Ulterior, firmele vor fi obligate să transmită acest document în fiecare lună, până la data de 20 a lunii, prin Spațiul Privat Virtual. Scopul acestei măsuri este, teortic, de combatere a fraudei prin prevenirea situațiilor de completare eronată a decontului.
ANAF va verifica diferențele între ce a găsit Fiscul și ce a completat contribuabilul. În cazul în care sunt diferențe între cele două situații de minimum 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minimum 1.000 lei, atunci ANAF va trimite o notificare contribuabilului și acesta trebuie să răspundă cu notă justificativă.
Mediul de afaceri, contabilii și economiștii au criticat măsura spunând că nu va duce la reducerea gap-ului de TVA, ci doar va crește sarcina administrativă și cheltuielile cu personalul contabil ale companiilor.
Corpul Experților Contabili și Constabililor Autorizați din România (CECCAR) a afirmat că „acest circ birocratic” se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația.
Probleme sesizate deja
- E-factura pe relația B2C
Această măsură obligă raportarea detaliată a achizițiilor efectuate de persoane fizice, inclusiv cumpărăturile online și achizițiile de bunuri de folosință îndelungată. Astfel, statul va deține date detaliate despre structura achizițiilor și bugetele consumate de fiecare persoană fizică.
Impact negativ anticipat:
-Percepția de control excesiv din partea statului asupra modului de cheltuire a banilor de către cetățeni.
-Scăderea consumului pe piața națională din cauza temerii de supraveghere, ceea ce poate duce la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB).
-Migrarea achizițiilor online către piețele din țările vecine (Ungaria, Bulgaria, Polonia) și preferința pentru cumpărăturile directe din magazinele din UE, care va afecta negativ economia românească.
- Decontul de TVA precompletat RO e-TVA
Acest sistem, deși intenționează să combată evaziunea fiscală, va genera costuri suplimentare și birocrație pentru companii și ANAF, fără a aduce beneficii concrete în creșterea încasărilor bugetare.
Impact negativ anticipat:
-Companiile vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerințe și astfel vor crește costurile operaționale și se va reduce competitivitatea pe piață.
-Sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin declarația 394, astfel birocrația crește fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale.
-Riscul ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazioniști, astfel că vor avea timp să își acopere urmele.
-Costuri publice semnificative pentru implementarea și întreținerea sistemului, resurse care ar putea fi mai bine utilizate pentru automatizarea și dezvoltarea de soluții software eficiente.
Boloş îşi apără măsura
Boloș a explicat la Digi24 că măsura decontului de TVA precompletat este necesară, deoarece o sumă foarte mare dn TVA nu este încasată la buget în acest moment.
„Sigur nu e convenabil acum pentru – să zicem – experţii din domeniu ca să deruleze această activitate, dar până la urmă discutăm de interesul statului român de a-şi încasa cel mai important impozit pe consum la bugetul de stat, din care finanţăm şcoli, spitale, drepturile de asistenţă socială şi toate cheltuielile publice ale statului român”, a explicat el.