Marea Neagră este amenințată. Oamenii reacționează diferit la meduze. Unii admiră frumusețea acestor creaturi, în timp ce alții se sperie și nu intră în apă.
Dar puțini oameni se gândesc de ce natura a inventat locuitori atât de frumoși și în același timp periculoși ai mării? La urma urmei, având „sprijinul” oamenilor și o abilitate uimitoare de adaptare, meduzele se simt grozav în apele în care mor alte viețuitoare.
Din cauza ostilităților provocate de războiul ruso-ucrainean, este aproape imposibil de monitorizat starea de sănătate ecologică a Mării Negre. Așadar, informațiile despre situația mării și a locuitorilor săi sunt culese de oamenii de știință literalmente pe bucățele mici, din informații împrăștiate.
Echipajul vasului francez cu vele SEA Medics (Medicii marini) a atras atenția asupra unui fenomen interesant din Marea Neagră.
Timp de aproape două luni, de la sfârșitul lunii ianuarie până la jumătatea lunii martie anul acesta, s-au aflat în apele Mării Mediterane și cele ale Mării Negre, efectuând o cursă în scop umanitar din portul Sète (Franța) către Constanța (România), și au monitorizat în același timp și starea ecologică a mărilor pe care le traversau.
Echipajul a fost surprins de faptul că în apele Mării Negre, în ultima lună de iarnă și prima lună de primăvară, a putut fi observat un număr mare de meduze, ceea ce nu este tipic pentru această perioadă a anului.
Continuarea în PRESShub.