marți, aprilie 1, 2025
AcasăNaționalCare sunt efectele țigărilor electronice

Care sunt efectele țigărilor electronice

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume.

Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin zece ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață pierduți prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun.

Fumatul este cauza mai multor probleme de sănătate

Conform prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, produsele tradiționale din tutun, cum ar fi țigările, trabucurile și pipa, implică arderea frunzelor de tutun. Atunci când sunt aprinse, acestea ard, creând un fum care conține nicotină și o varietate de substanțe chimice dăunătoare. Fumatul tutunului convențional este cunoscut pe scară largă ca fiind cauza mai multor probleme de sănătate, inclusiv cancer, boli de inimă și boli respiratorii din cauza inhalării compușilor cancerigeni din fum.

De asemenea, produsele din tutun încălzit (HTP), denumite și produse care nu ard, sunt concepute pentru a încălzi tutunul prelucrat fără a atinge temperaturi de ardere. Această încălzire eliberează nicotina și aromele fără a produce fum. În schimb, generează un abur care conține mai puține substanțe chimice nocive decât fumul de țigară tradițional. Cu toate acestea, Traian Mihăescu argumentează că cercetările despre HTP arată că acestea nu sunt lipsite de riscuri și încă conțin nicotină și alte substanțe nocive.

În ceea ce privește țigările electronice sau dispozitivele de vape, prof. Traian Mihăescu spune că acestea nu conțin tutun în mod direct. Ele vaporizează, în schimb, un lichid, denumit adesea e-lichid sau suc de vape, care, de obicei, conține nicotină, arome și alte substanțe chimice. Deși se crede că țigările electronice conțin mai puține substanțe chimice nocive decât țigările tradiționale, ele totuși prezintă riscuri pentru sănătate din cauza dependenței de nicotină și a posibilei prezențe a unor substanțe toxice în vapori.

Materialul integral poate fi citit pe Ziarul de Iași.ro.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...