sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăNaționalNu se mai fură „cum se fura odată”. Cu cifrele pe masă:...

Nu se mai fură „cum se fura odată”. Cu cifrele pe masă: furturile de azi, de zece ori mai puține decât în anii ’80

Înainte nu era mai bine. Șansele să fi fost victima unei infracțiuni de furt în 1983 erau de zece ori mai mari decât în 2022, arată statisticile oficiale. Europa Liberă a analizat cum a evoluat una dintre cele mai vechi practici de pe Pământ – furtul – din 1980 până azi.

Într-o zi friguroasă de decembrie, o femeie de 45 de ani ajungea în curtea spitalului de copii din Bârlad.

Anul era 1989, iar femeia venise de la țară – de la 20 de km distanță – pentru a-i aduce de-ale gurii fiicei sale, internată în maternitatea spitalului unde născuse primul ei copil.

Femeia nu avea voie să intre în spital, așa că a strigat-o din curte pe fiică.

De la fereastra primului etaj, tânăra mamă a întins o sfoară de câțiva metri înspre curte. Femeia de 45 de ani a legat temeinic sfoara de toartele sacoșei; de la etaj, tânăra mămică a ridicat plasa cu mâncare, pe care a pus-o la geamul de deasupra patului ei.

De ce au procedat astfel? „Ne era frică să nu se fure. Asistentele umblau în sacoșele pe care ni le aduceau rudele și luau din ele ce era mai bun”.

Copilul a cărui mamă și bunică apelaseră la această strategie anti-furt este autorul acestui articol.

La finele a patru decenii marcate de sărăcie și foamete, societatea românească din anii cenușii de dinainte de căderea regimului comunist se confrunta cu un fenomen care avea să-și pună aspru amprenta inclusiv pe deceniile care aveau să urmeze.

Furtul.

Fenomenul a fost foarte răspândit în anii 1950 și 1960 în rândul țăranilor ale căror pământuri fuseseră confiscate abuziv de comuniști în procesul de colectivizare. S-a apoi extins în anii ’80, când România a traversat o criză economică profundă, la cei care ajuseseră să muncească în marile fabrici socialiste.

„Lipsurile economice – bunuri de strictă necesitate, servicii – au fost constante în regimul comunist, iar lungi perioade a fost vorba de penurie generalizată. Asta era valabil și în orașe, și în sate, cu anumite diferențe, desigur”, spune pentru Europa Liberă istoricul Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Naționale ale României.

Continuarea în Europa Liberă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.9 ° C
18.9 °
17.6 °
48 %
4.3kmh
100 %
S
19 °
D
5 °
lun
5 °
mar
6 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...