duminică, septembrie 8, 2024
AcasăNaționalIohannis a promulgat legea care pune în pericol copii ai căror părinți...

Iohannis a promulgat legea care pune în pericol copii ai căror părinți se află în proces de divorț sau separare

Iohannis a promulgat legea care pune în pericol copii ai căror părinți se află în proces de divorț sau separare, afirmă mai multe organizații importante precum Colegiul Psihologilor din România, Federația Organizațiilor Nonguvernamentale „PENTRU COPIL”, Asociația ANAIS, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (E.C.L.E.R.) sau Salvați Copiii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Mai exact, este vorba despre Lega nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Proiectul care vrea să schimbe actul normativ a fost deja adoptat atât de Senat, cât și de Camera Deputaților, iar pe 20 aprilie a fost trimis către președintele României pentru promulgare. Marți, legea a fost promulgată.

Declic a lansat o petițe în numele organizațiilor menționate mai sus, în care cerea președintelui să nu promulge legea.

Iohannis a promulgat legea, ignorând apelul societății civile

Documentul menționează că proiectul de act normativ nu a ținut cont de punctele de vedere trimise de organizațiile din domeniu, dar și că legea nu pune în centru interesul superior al copilul.

„Este o lege făcută pe repede înainte, fără a ține cont de nici un punct de vedere primit, nici al celor menționați mai sus care s-au opus și au trimis puncte de vedere clare, argumentate științific, nici de interesul superior al copilului. (…) Refuzul unui copil de a merge la un părinte abuzator (fizic, sexual, psihologic) va fi considerat vina părintelui care îngrijește copilul: acesta nu a reușit sa convingă copilul să plece.

Drept urmare, conform noii legi, DGASPC-urile au mână liberă să ia copiii în plasament. Cât timp stă copilul în plasament, părintele abuzator nu pierde timpul. Ia raportul de la DGASPC pe care scrie «înstrăinare părintească» – termenul lipsit de orice bază științifică propus de noua lege – și merge triumfător la Judecătorie, unde judecătorul este obligat, conform noii legi, să decadă din drepturi părintele care a îngrijit copilul până a fi luat în plasament.

Apoi, fără a mai putea ține cont de particularitățile cazului, judecătorul va fi obligat prin noua lege să mute domiciliul copilului la părintele abuzator. Și, după câteva luni de trăit în plasament, respectiv de procese, copilul este pasat ca un colet părintelui cu care nu dorește să stea”, arată organizațiile care au făcut apel la președinte. Un apel ignorat.

Care sunt problemele legii

În acest moment, mai există o singură țară care are o astfel de lege, Brazilia. Dar, acolo, de la data implementării actului normativ, abuzurile asupra copiilor au fost în creștere, se mai arată în petiție.

Aurelia Ivan, reprezentantul părinților și cea care a semnalat pentru prima dată această situație, a explicat pentru PRESShub care sunt principalele probleme ale acestui nou act normativ.

„În primul rând, această lege introduce termenul ăsta de înstrăinare părintească, care nu are o definiție științifică, nu e susținut științific. Psihologii de la Colegiul Psihologilor au spus că înstrăinarea părintească se întâmplă ca un proces emoțional sau psihic firesc, normal, în condițiile în care, de exemplu, copilul este agresat de părintele respectiv.

Este logic ca un copil să se protejeze, să se ferească, să se îndepărteze de părintele respectiv și să nu mai vrea să meargă la domiciliul părintelui sau să aibă contact cu părintele respectiv. Deci este o reacție firească a oricărui copil victimă care se înstrăinează de părintele respectiv.

Apoi este vorba de faptul că DGASPC-urile au drepturi amplificate și pot veni să ia copilul de la domiciliu și să-l ducă în plasament, în condițiile în care suspectează ei că ar fi această înstrăinare părintească. Deci, practic ne obligă pe noi părinții care ne protejăm copiii să îi încurajăm să aibă legături și să meargă la domiciliu agresorilor, părinților agresori.

Și dacă noi, părinții cu discernământ nu încurajăm și nu trimitem copiii la agresori, atunci noi suntem de vină”, a declarat Aurelia Ivan.

Continuarea în PRESShub.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
18.6 ° C
18.6 °
13.3 °
33 %
1.3kmh
0 %
Dum
28 °
lun
29 °
mar
30 °
mie
21 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cea mai reușită parcare de luna asta. Și a fost concurență mare.

EDITORIAL

Faptul că în ultima perioadă trei membri marcanți ai PNL au dispărut de pe lista de consilieri locali ar putea însemna pentru unii cimentarea...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți spun că doamna primar Are de elucidat Dacă al ei drag vlăstar Este fată sau băiat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...