Cu toții am auzit de fructele și legumele obținute controlat, în comparație cu cele naturale, echivalentele „gustului copilăriei”, care se pare că reprezintă atât o realitate, cât și o dorință de reconexiune cu o perioadă când viața era parcă mai simplă și mai liniștită. Cât adevăr este în expresia „Gustul copilăriei”, pe care astăzi adesea nu-l mai regăsim în ce mâncăm?
„Gustul copilăriei”, pe care nu-l mai regăsim: mit sau adevăr?
“Bănuiesc că s-au schimbat și gusturile noastre în primul rând, datorită faptului că lumea a evoluat, și nu a rămas în aceeași situație. Vedem, mai ales acum, în cazul copiilor, faptul că ei consumă foarte multe produse procesate, gata preparate, ceea ce nu este foarte bine.
Cel mai mare pericol în momentul de față, nu neapărat doar în cazul fructelor și legumelor, este faptul că noi, în general, ca și consumatori, nu ne interesăm de calitatea produselor, adică de ceea ce conține produsul din punct de vedere al calității nutritiv”, a declarat pentru Ziarul de Iași prof.univ.dr. Vasile Stoleru, prorector al Universității de Științele Vieții Iași, un reputat specialist horticol, cu precădere în domeniul „Tehnologii Horticole”.
Gustul echilibrat al celor mai multe fructe și legume de pe piața actuală a dispărut odată cu modificarea compoziției, respectiv introducerea unor noi compuși, soiuri și hibrizi. Astfel de fructe și legume asigură, în schimb, rentabilitate producătorilor. Materialul integral pe acest subiect îl puteți citi în Ziarul de Iași.