Ministerul rus al Apărării spune despre extinderea bazei militare din Kogălniceanu că NATO „pregătește aliații pentru un conflict cu Moscova”.
Ministerul rus al Apărării afirmă că activitatea NATO în Europa de Est și în Marea Neagră are ca scop pregătirea aliaților săi pentru un conflict cu Moscova, transmite agenția rusă de presă RIA Novosti.
Comentariul a fost făcut în legătură cu planurile de extindere a bazei militare de la Mihail Kogălniceanu. Rusia folosește frecvent retorica potrivit căreia extinderea NATO către granițele sale a fost cauza atacării Ucrainei.
Ministerul rus de Externe amenință că va monitoriza acțiunile României, va evalua „riscurile emergente” și va ține seama de ele „în timpul planificării militare”.
Potrivit agenției de presă Radar, baza aeriană 57 din județul Constanța, de la Mihail Kogalniceau se extinde și va deveni cea mai mare bază NATO din Europa. Costurile construcțiilor se ridică la 2,5 miliarde de euro, iar aici vor fi găzduiți peste 10.000 de soldați ai Alianței și familiile acestora.
Noua bază NATO de la Kogălniceanu va avea dimensiunile unui mic oraș, după cum o compară cei de la publicația Kyiv Post, și se va întinde pe o suprafață de aproape 3.000 de hectare. Lucrările ar urma să se desfășoare până în anul 2040, iar când vor fi încheiate, baza de la Constanța va fi mai mare decât cea de la Ramstein, din Germania.
„Vor fi construite hangare pentru mentenanță, depozite de combustibili, de muniții, de echipamente, de materiale tehnice, de aviație, simulatoare, facilități de hrănire, de cazare, tot ceea ce este nevoie pentru a susține funcționarea și misiunile unei baze de această amploare. În afara capabilităților Bazei 57 aeriană, noi suntem în acest moment pregătiți să proiectăm infrastructura necesară astfel încât să putem găzdui și susține capabilități de forțe terestre, nu numai de forțe aeriene, forțe terestre, forțe pentru operații speciale sau orice alt tip de capabilitate militară care este necesară pentru a oferi un răspuns la contextul de securitate”, a declarat Nicolae Creţu, comandorul bazei aeriene 57 Mihai Kogalniceanu.
Acesta a mai spus pentru Euronews Romania că lucrările la baza NATO au început cu infrastructura de bază, adică drumuri de acces și rețeaua electrică, iar în curând va începe construcția unei noi piste, una paralelă cu cea existentă. Acestea vor fi conectate, iar în partea de est infrastructura aeroportuară va fi dezvoltată cu noi bretele de rulaj, parcări și capabilități pentru diferite tipuri de aeronave.
Site-ul Defensemirror.com notează că extinderea bazei de la Kogalnicenu se face în timp ce alte două țări se alătură NATO: Finlanda și Suedia. Finlanda a invocat preocupările de securitate, în special din cauza graniței sale extinse cu Rusia, care se întinde pe peste 1.300 de kilometri, ca un factor cheie în decizia sa de a se alătura NATO. Odată cu aderarea Finlandei, lungimea graniței țărilor membre NATO cu Rusia s-a dublat, ajungând la 1.215 kilometri.
La baza NATO de la Mihail Kogălniceau sunt în prezent 5.000 de soldați aliați. Având în vedere că România servește deja ca un centru esențial pentru operațiunile NATO în regiunea Mării Negre, sporirea capacității bazei subliniază angajamentul alianței de a-și îmbunătăți capacitățile pe fondul tensiunilor in creștere.
Publicația americană The Express notează că România a găzduit numeroase trupe americane angajate în misiuni de antrenament și securitate, în special de la debutul conflictului Rusiei cu Ucraina. Avioanele americane de luptă și supraveghere operează, de asemenea, frecvent de pe teritoriul României, ca parte a eforturilor de monitorizare ale NATO.