Istoric din Iași: 24 ianuarie nu mai este o sărbătoare naţională. Societatea civilă este nemulţumită de faptul că momentul celebrării Unirii Moldovei cu Ţara Românească este confiscat de partidele politice, iar autorităţile locale impun bariere.
„Nu mi se mai pare că (24 ianuarie – n.r.) este o sărbătoare naţională, pentru că este o sărbătoare confiscată de partide. Adică, pe scenă vor fi autorităţi locale, centrale, politicieni, dar şi susţinători de la PSD şi PNL. Cei mai agresivi sunt cei de la AUR, care au venit în coloane întregi, cu steaguri de partid, mesaje ultranaţionaliste. În loc să fie o zi de reflecţie, pentru partidele politice şi oamenii din spate 24 ianuarie pare a fi un loc şi o zi de afirmare a tribalismului. Asta ar trebui să ne pună pe gânduri”, a declarat Dorin Dobrincu, cercetător la Institutul de Istorie „A.D Xenopol” al Academiei Române, filiala Iaşi, şi preşedinte al Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei, potrivit Agerpres.
Istoricul se declară nemulţumit şi de faptul că sunt impuse restricţii de circulaţie şi măsuri de ordine publică pentru buna desfăşurare a evenimentelor organizate în Piaţa Unirii.
Citește și: Un alt avocat reclamă presiuni pentru a se retrage din dosarul „Ferma Dacilor”
„Acum câţiva ani, la Iaşi nu mai erau garduri între autorităţi, instituţiile de forţă şi public. Acum este plin de garduri, accesul în Piaţa Unirii a fost interzis pe anumite direcţii”, a mai afirmat Dorin Dobrincu.
În cursul dimineţii de miercuri, liderul AUR George Simion şi câteva sute de susţinători s-au adunat în Piaţa Unirii, pentru a pleca la ora 10,00, până la Palatul Culturii, într-un marş dedicat zilei de 24 ianuarie.
Municipalitatea ieşeană a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că, pe 24 ianuarie, circulaţia rutieră şi a mijloacelor de transport public în zona centrală va fi restricţionată, măsurile fiind luate de Poliţia Rutieră, cu sprijinul Poliţiei Locale. Totodată a fost anunţat că accesul în zona evenimentelor din Piaţa Unirii va fi controlat de forţele de ordine, în zonă fiind interzis accesul cu materiale contondente. De asemenea, în timpul manifestărilor organizate în Piaţa Unirii este interzisă comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri.
Ceremoniile oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au început de la ora 11,00, când Garda de Onoare a prezenta onorul demnitarilor prezenţi, printre aceştia fiind preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. După intonarea Imnului Naţional, un Te Deum a fost oficiat de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Episcopiei Romano-Catolică de Iaşi, ieşenii urmând să asculte şi un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfinţiei Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţiei Sale Iosif Păuleţ, Episcop Romano-Catolic de Iaşi.
Continuarea în PRESShub.