Ciolacu acceptă anularea certificatului de revoluționar. Tribunalul Buzău a luat act, joi, de solicitarea premierului de încetare a procesului prin care a dat în judecată Secretariatul pentru Revoluționari, după ce o comisie a instituției i-a refuzat acordarea titlului de „luptător cu merite deosebite”.
Marcel Ciolacu a luat decizia să oprească procesul în urmă scandalului în care a fost acuzat că l-a dat afară pe șeful Secretariatului pentru Revoluționari din cauza că i-a fost anulat certificatul.
Articolul integral, în Aktual24
Ciolacu a contestat decizia prin care i se refuza certificatul de revoluționar
În iulie, anul trecut, Marcel Ciolacu a dat în judecată Secretariatul de Stat pentru revoluționari, instituție aflată în subordinea sa, pentru a-și recupera certificatul de revoluționar.
Ciolacu a intentat atunci proces la Tribunalul Buzău, în care a constestat decizia luată în iunie 2023 de o comisie care a stabilit că nu a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra, în perioada 14-22 decembrie 1989, obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.10, a decis pe 22 iunie 2023 comisia care a analizat dacă actualul premier merită sau nu titlul de Luptător cu Rol Determinant în urmă cu 33 de ani.
Actualul prim-ministru a susținut că a făcut Revoluția la Buzău și avea, încă din anii ’90, certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite”. În 2019, a depus cerere pentru a obține cel mai nou titlu introdus prin lege: cel de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”.
Diferența dintre cele două titluri este că certificatul nou venea la pachet cu o indemnizație lunară de 2.000 de lei. În anii ’90, Ciolacu a primit, în baza titlului de revoluționar, și un hectar de teren pe raza comunei buzoiene Săpoca, pe care ulterior l-a vândut, nota în urmă cu 4 ani, Recorder.
Șeful Secretariatului pentru Revoluționari demis de Ciolacu: Urma să anulăm 1.500 de certificate de revoluționar, pe lângă cel al premierului
Șeful Secretariatului de stat pentru Revoluționari demis de către Marcel Ciolacu, printr-o decizie publicată în mare viteză în Monitorul Oficial, în seara zilei de 27 decembrie, a declarat pentru PRESShub că decizia l-a luat prin surprindere.
Mihai Dodu a menționat că nu a fost informat anterior care sunt motivele pentru care este destituit cu trei zile înainte de finalul anului. Totuși, consideră că miza este mai mare decât supărarea lui Marcel Ciolacu că i-a fost retras titlul de revoluționar.
Ce l-a supărat pe Ciolacu
Mihai Dodu este cel a cerut reanalizarea dosarului premierului privind „rolul determinant” pe care l-ar fi avut în Revoluția din 1989. O comisie specială din cadrul secretariatului a constatat că Marcel Ciolacu nu îndeplinește condițiile pentru a primi certificat de revoluționar și a votat cu majoritate să îi retragă acest document.
Decizia de demitere a lui Mihai Dodu, luată în perioada sărbătorilor și publicată rapid în Monitorul Oficial, vine la șase luni după ce Secretariatul de stat pentru Revoluționari (SSR) a decis retragerea certificatului de „luptător cu rol determinant” la Revoluția din 1989 deținut de Marcel Ciolacu și la două săptămâni după ce Mihai Dodu a explicat, pentru Recorder, de ce liderul PSD a obținut în fals acest document.
În noiembrie, Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la Secretariatul de Stat pentru Revoluționar, care a stat două luni în control.