Rețele folosite de aceștia pentru a frauda statul au la bază firme fantomă sau companii străine pe care le controlează de la distanță. Între timp, dosarele penale pe spălare de bani sunt puține, iar condamnările rare.
În acest moment, taxa pe valoarea adăugată este de 19 procente (cu anumite excepții) și statul încasează anual între 12.5 și 18 miliarde de euro.
Asta reprezintă însă doar două treimi din ceea ce ar trebui să ajungă la bugetul statului. Țara noastră este campioană la eludarea acestei taxe, adică pierdem anual peste 6 miliarde de euro. Cele mai recente date Eurostat sunt chiar mai sumbre: în 2021, TVA neîncasat a ajuns la 9 miliarde de euro.
Citește prima parte a investigației Context.ro AICI.
În al doilea episod al investigației, Context.ro prezintă oamenii din spatele „Fabricilor de firme” de la Ruse. În timp ce guvernul României împovărează firmele și cetățenii cu noi taxe, un consultant financiar vinde liber pe internet rețeta fericirii economice. Îi învață pe afaceriștii români cum să fenteze plata taxelor la stat printr-un paradis fiscal care funcționează chiar sub nasul Uniunii Europene.
Nu e construit în Seychelles, Cipru sau Panama, ci la 75 de kilometri de București, în localitatea bulgărească Ruse. Alături de alți „experți”, consultantul a înființat sute de firme, iar o investigație Context.ro arată că unele au fost utilizate în fraude de proporții, în special cu TVA.
Milioane de euro care puteau fi folosiți pentru școli sau spitale nu au mai ajuns în bugetul public din cauza sistemului clădit de consultanții de lângă podul prieteniei dintre România și Bulgaria.
Citește al doilea episod al investigației Context.ro AICI.
În a treia parte a seriei „Eurofrauda româno-bulgară”, Context.ro prezintă concluziile acestei investigații transfrontaliere. După ce au parcurs zeci de mii de pagini de documente, au vorbit cu experți și diverse surse, jurnaliștii au creionat un inventar al fraudelor. Au găsit proiecte europene de milioane de euro fraudate de rețeaua româno-bulgară.