Legea pensiilor a intrat ieri la vot final, cu câteva modificări ca urmare a discuţiilor din comisii.
Proiectul legii pensiilor a primit, ieri, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Legea a intrat apoi la vor în plenul Camerei. Anterior, proiectul de Lege privind sistemul public de pensii (PL-x 727/2023) a fost dezbătut, ieri, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. La ședința comisiei de muncă, parlamentarii AUR au protestat cu pancarte. Pe acestea erau scrise mesaje precum „Femeia este o comoară”, „Apărăm bătrânii țării”, „Fără speciali” sau „Vrem mărire cu 60%. Cine dă mai mult?”.
În timpul dezbaterilor, fostul premier liberal Florin Cîțu a susținut că „dacă această lege trece, pensiile și salariile viitoare sunt tăiate” pentru că „bugetul României e deja în faliment”. „Legea aruncă România în brațele FMI”, a mai spus fostul premier.
La dezbaterile din comisie a fost prezentă și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Aceasta a explicat că, prin noua legislație care prevede un val de recalculări care ar trebui să fie încheiate la 1 septembrie 2024, nu vor mai fi diferențe între pensii pentru același loc de muncă și pentru aceeași vechime.
Schimbările de ieri
Una dintre modificările adoptate la Camera Deputaților prevede ca „în cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.
De asemenea, a mai fost adoptat un amendament care vizează pensiile celor care au lucrat în condiții grele de muncă, după protestele minerilor. Liderii Coaliției au convenit ca minerii să se poată pensiona în continuare în condițiile actuale. Amendamentul adoptat în comisii prevede că vârsta de pensionare a acestora să fie redusă cu 20 de ani, pentru cei care au lucrat în subteran și cu 15 ani pentru cei care au lucrat la suprafață.
Proiectul privind noua lege a pensiilor a fost adoptat de Senat săptămâna trecută, în urma unei ședințe cu scandal. Ședința de plen de ieri de la Camera Deputaților s-a desfăşurat începând cu ora 16.00.