spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeNaționalSpecialiştii anunţă apocalipsa economică după alegeri

Specialiştii anunţă apocalipsa economică după alegeri

Analiştii economici spun că măsurile electorale anunţate de coaliţie amanetează viitorul României pentru mulţi ani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Doi reputați specialiști anunță scenarii teribile pentru economia României şi spun că din cauza politicilor greșite ale autorităților, care nu profită nici de fondurile europene, țara noastră poate ajunge într-o situație catastrofală din 2030, când UE ne va aloca mai puțini bani.

Expert în macro și microeconomie, economia dezvoltării și economia monetară, Bogdan Glăvan este profesor universitar, director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american „Murray Rothbard“ și autorul unor articole în reviste academice titrate occidentale. Într-o analiză pentru „Adevărul”, profesorul bucureștean se arată pesimist și spune că deciziile greșite și lipsa unor reforme serioase, coroborate cu faptul că nu profităm acum de fondurile europene, ne vor duce într-o direcție greșită.

„În 2030 chiar o să fim în fundul gol!

„România trăiește în prezent pe datorie, statul nu a făcut consolidare bugetară. De fapt, singura consolidare făcută a fost în 2021, când am scăzut deficitul din pandemie de la 9% la 7%, dar după aia s-a terminat. Fără consolidare bugetară, mai devreme sau mai târziu vom fi nevoiți, vom fi forțați de Comisia Europeană, de către FMI să luăm măsuri «heirupiste», dure și proaste pentru societate, adică este inevitabil. Dacă nu tratezi o bubiță, în timp tot crește până când o să-ți pierzi piciorul. Și de vină nu e chirurgul care taie piciorul ca să te salveze, ci faptul că nu te-ai tratat la timp. Asta riscă să se întâmple în 2025 dacă nu se iau măsuri”, avertizează Glăvan.

Măsurile luate până acum de autorități sunt insuficiente, spune profesorul. Dar ceea ce e mai rău nu se va întâmpla peste un an, doi sau trei, ci în deceniul viitor. Asta dacă guvernele care vor urma vor persista în aceleași greșeli, așa cum au făcut toate care s-au succedat din 1990 încoace, potrivit specialistului în economie.

„Dacă mă întrebați pe mine, lucrurile cu adevărat rele sunt la orizontul lui 2030. Pentru că în 2030 noi vom fi terminat PNRR-ul, vom fi terminat fondurile europene și aș spune că nu este clar ce fonduri europene vor mai veni în România la vremea respectivă. La orizontul anului 2030 chiar o să fim în fundul gol! La vremea respectivă, adio ăștia 75 de miliarde bani europeni, că ei se vor fi păpat până atunci. Că ei sunt până în 2026-2027. Se mai lungește, cât s-o mai lungi PNRR-ul, la fel și cu cadrul financiar multianual. Apoi, pe următorul cadru nu se mai știe câți bani vor fi dirijați spre România”, e avertismentul dur lansat de Glăvan.

El amintește că începând cu 2030, este de așteptat ca mai multe țări sărace, chiar mult mai sărace ca România, să devină membre UE. Și asta nu este tot.

Marele tsunami ne va băga sub masă

„Banii se vor duce către Ucraina mai degrabă decât către România. Și tot în 2030, pe de altă parte, încep să iasă la pensie cei generația de «decreței». Deci, cheltuielile cu pensiile vor crește. În această perioadă, 2030-2035, va fi o foarte mare presiune pe bugetul României, pe finanțele publice, o presiune nemaiîntâlnită. Și chiar dacă noi luăm măsuri acum ca să consolidăm bugetul și să-l aducem la -3% din PIB, cât ar fi ideal, așa, conform a angajamentelor, tot nu înseamnă nimic. Dacă noi ne luptăm cu un val din ăsta, cu o furtună căreia nu suntem în stare să-i facem față, e posibil să luăm serios apă la bord în 2025 când, după alegeri, guvernanții vor fi fortați să ia măsuri mai dure. Dar marele tsunami care ne va mătura complet, ne va băga sub masă de tot va veni în anii 2030-2035”, a mai spus Bogdan Glăvan.

2025, anul recesiunii

Nici cunoscutul analist Adrian Negrescu nu este prea optimist. El anunță la orizontul lui 2025 recesiune.

„2025 va fi un an de recesiune în România. Adică toate premisele merg către această situație, în condițiile în care vor fi amânate foarte multe reforme anul viitor. 2024 va fi un an de îngheț din punct de vedere decizional în România. Și toate măsurile astea care vizează în special reducerea cheltuielilor bugetare, rezolvarea problemelor structurale ale economiei vor fi amânate pentru 2025”, atenționează Negrescu.

El amintește și de faptul că în anii următori populația României va scădea și mai mult, ceea ce va duce la accentuarea crizei cu care deja se confruntă piața forței de muncă. Și tot Adrian Negrescu vine cu câte cifre care dau fiori.

„Gândiți-vă că vor ieși la pensie decrețeii, circa 1,8 milioane de oameni! Numărul cetățenilor din România va scădea foarte mult, adică cu cel puțin 500.000, în condițiile în care sporul natural, adică numărul de nașteri din România este din ce în ce mai mic. Politicile publice nu sunt menite să susțină crearea de locuri de muncă, absolut necesare în contextul actual”, adaugă el.

O fărâmă de speranță

Și totuși, Adrian Negrescu încearcă un exercițiu de optimism și spune că există un dram de speranță. Totul e însă condiționat de ceea ce s-ar întâmpla după alegeri, când viitorul guvern, indiferent de coloratura politică, ar fi capabil să ia măsurile care se impun, iar economia va da dovadă de reziliență. Pe baza acestei reziliențe, cel puțin economia privată, completează el, ar putea evolua pozitiv.

„Sunt, într-adevăr, foarte multe provocări, dar pe care cred că până la urma urmei cu greu și foarte greu vom reuși să le depășim. Eu sunt optimist din perspectiva anului 2030 raportat la modul în care va evolua economia privată. Legat de finanțele statului, de modul în care statul va reuși să se descurce, acolo ține foarte multe reforma administrației publice, pe care eu sper și în continuare sunt optimist. Sper să o văd din 2025, odată după alegeri. Sper să avem mintea românului de pe urmă, care să funcționeze în această situație”, a conchis Adrian Negrescu.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...