spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeNaționalCiolacu s-a încurcat în majorarea salariului minim

Ciolacu s-a încurcat în majorarea salariului minim

Salariul minim crește cu 10%, dar majorările din construcții și agricultură se amână, pentru că ar fi adus de fapt scăderi la salariul net.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Guvernul a aprobat ieri Hotărârea pentru creșterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar începând de la 1 octombrie 2023, față de 3.000 lei în prezent, anunță Ministerul Muncii. Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum. De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.86 milioane de salariați.

Problemă în construcţii şi agricultură

În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a spus că ordonanța privind creșterea salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară a fost scoasă de pe ordinea de zi, pentru că, din calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor, acestea ar fi scăzut de fapt, în urma introducerii plății asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii. „Calculele prezentate de Ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea. Eu nu sunt de acord cu acest lucru”, a explicat Ciolacu.

Ce propun sindicatele

Blocul Naţional Sindical (BNS) propune Guvernului României ca salariul minim din construcţii să se majoreze la 4.600 de lei brut, iar în agricultură acesta să crească la 3.500 lei brut, iar ambele măsuri pot fi adoptate prin Ordonanţe de Urgenţă.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei sindicale, pentru sectorul Construcţii, Guvernul a iniţiat deja un proiect de OUG pentru creşterea salariului minim, în acest caz singurul aspect de clarificat fiind nivelul salariului minim şi data de la care acesta se aplică.

„În cazul sectorului Agricultură, în acest moment se impune, în regim de urgenţă, modificarea Legii 135/2022, având în vedere că salariul minim prevăzut de lege va fi, de la 01.10.2023, mai mic decât cel stabilit prin Hotărârea de Guvern de modificare a salariului minim la nivel naţional”, menţionează sursa citată.

În opinia BNS, aplicarea creşterii salariului minim din Construcţii la 4.500 lei ar însemna că, în momentul intrării în vigoare a legii pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, salariul minim net se va reduce cu 56 lei în urma introducerii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS). „Pentru a păstra cel puţin valoarea netă a salariului minim din sector ar trebui ca salariul minim brut din sector să crească la cel puţin 4.600 lei”, susţine sursa citată.

„Pentru sectorul Agricultură situaţia este şi mai complicată, aplicarea salariului minim naţional, respectiv 3.300 lei ar însemna pentru salariaţii din sector o reducere a salariului net de 94 lei, imediat după intrarea în vigoare a reformei fiscale propuse de Guvern. Pentru a atenua impactul noilor măsuri fiscale, salariul minim în Agricultură ar trebui crescut la cel puţin 3.500 lei”, se arată în comunicat.

Dispute de la deducerea de 200 de lei

Totodată, BNS atrage atenţia că, în acest moment, trebuie clarificată, din punct de vedere juridic, şi facilitatea fiscală (deducerea de 200 de lei) aplicată salariului minim naţional, aşa cum se prevede în OUG 168/2022.

„Iniţial, creşterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 a fost justificată ca o măsură compensatorie pentru renunţarea la facilitatea fiscală prevăzută de OUG 168/2022, respectiv o sumă de 200 de lei se deduce din baza de calcul a impozitului şi contribuţiilor sociale pentru cei ale căror salarii de bază sunt egale cu salariul minim brut pe ţară. În acest moment, situaţia acestei facilităţi este neclară, producând efecte până la 31.12.2023. Asta însemnând că, în lipsa unui act normativ care să abroge din octombrie acest act normativ, salariul minim net va creşte de la 01.10.2023 cu 181 lei, de la 1.898 lei la 2.079 lei, urmând ca la 01.01.2023, în lipsa adoptării unui alt HG pentru modificarea salariului minim, salariul minim net va scădea cu 83 lei, de la 2.079 lei, la 1.996 lei”, explică reprezentanţii BNS.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.5 °
86 %
2.2kmh
99 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...