joi, aprilie 3, 2025
AcasăNaționalDe ce nu trebuie să ne mai sperie Covid

De ce nu trebuie să ne mai sperie Covid

Numărul cazurilor noi de Covid a crescut de peste 25 de ori în două luni, dar nu trebuie să ne tememe de o revenire a pandemiei.

Pandemia abia a fost declarată închisă în urmă cu câteva luni, când Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că virusul SARS-CoV-2 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală. Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov și membră a Societății Române de Microbiologie, arată că evoluția este normală și că am ajuns în faza în care ne-am adaptat atât noi, cât și virusul, să conviețuim. Totuși, regulile învățate în pandemie – igienă, aerisire, mască – nu trebuie neglijate atunci când e nevoie. Ministerul Sănătății nu mai raportează zilnic cazurile noi de Covid, cum se întâmpla în timpul pandemiei, ci face raportări săptămânale. Urmărind evoluția raportărilor pe ultimele două luni, se observă o creștere exponențială a îmbolnăvirilor de Covid-19: de la sub 500 de cazuri pe săptămână la jumătatea lunii iulie, la peste 11.00 de cazuri noi pe săptămână, la jumătatea lunii septembrie. Creșterea reprezintă o multiplicare de 26 de ori a numărului de cazuri noi raportate săptămânal.

„Am testat zece și nouă erau pozitivi”

Președinta Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, a confirmat pentru Digi24.ro că cifrele au crescut și spune că a simțit acest lucru în propriul cabinet, unde testează zilnic pacienți: „Luni am testat zece și nouă erau pozitivi”. Totuși, ea precizează că acest lucru era de așteptat: răspândirea virusurilor este favorizată atât de schimbarea de anotimp, cât și de reluarea activităților după vacanță.

Ea a explicat și că virusurile suferă frecvent mutații, ceea ce va duce și la adaptarea vaccinurilor, care „probabil vor conține tulpinile noi”. Medicul a făcut trimitere la virusul gripal, care este „extrem de mutagen” și împotriva căruia se fac în fiecare an vaccinuri adaptate tulpinilor care circulă la momentul respectiv.

Sandra Alexiu a mai spus că, deși numărul de cazuri de Covid este în creștere, formele de boală nu sunt grave și a explicat acest lucru prin adaptarea și a noastră, și a virusului. „Nu par a fi (forme) grave. Evoluția lor arată foarte clar că s-a mers în felul în care se merge pentru fiecare tip de virus care apare nou. La început apar forme grave – gazdele (oamenii) sunt mai puțin obișnuite cu un virus nou, se luptă, dar nu toată lumea câștigă această luptă și apar multe victime. Pe măsură ce trece timpul, virusul se adaptează, omul se adaptează. Omul produce anticorpi, încep să apară mijloace de apărare, încep să apară vaccinuri. Pe de altă parte, virusul suferă mutații, începe să se adapteze astfel încât să rămână în mediu. Ca să rămână în mediu, nu poți să-ți omori toate gazdele, trebuie să rămână niște gazde care să se înmulțească. Și atunci el devine mai contagios, ca să ajungă la mai mulți recipienți, la mai multe gazde, însă nu mai este atât de virulent, îi scade gravitatea, astfel încât gazda să nu mai moară, ci doar să fie zona unde să se poată înmulți. De-asta am ajuns azi să vorbim de foarte multe cazuri de Covid, dar de foarte puține cazuri grave”, a afirmat medicul.

„Lecția asta nu s-a învățat”

Întrebată dacă înmulțirea numărului de cazuri însemnă că ne întoarcem la pandemie și la restricții, ea a spus că cei care simt că sunt infectați trebuie să respecte regulile: să se izoleze și să ia legătura cu medicul. De asemenea, vaccinarea rămâne un instrument bun împotriva coronavirusului. „Ar fi fost foarte bine ca oamenii să învețe lucrul ăsta (să se protejeze, mască, igienă, izolare – n.r.) în pandemie. Adică odată ce am descoperit că știm niște lucruri despre un virus, că se transmite prin aer și că atunci când ești bolnav trebuie să folosești o barieră, atunci ar fi trebuit să învățăm această lecție. Oamenii care sunt răciți ori nu se duc în colectivitate, ori, dacă trebuie neapărat să iasă, să poarte mască. Din păcate, lecția asta nu s-a învățat și, din păcate, virusul se împrăștie și ajunge la oameni care sunt mai sensibili”, a mai arătat președinta Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
8.9 ° C
8.9 °
7.2 °
98 %
1.8kmh
100 %
J
9 °
vin
16 °
S
17 °
D
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...