spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeNaționalTrei zile de bâlbe cu drona care a căzut în România

Trei zile de bâlbe cu drona care a căzut în România

Autorităţile române au avut nevoie de zile întregi de căutări pentru a confirma ceea ce Ucraina spusese de luni dimineaţă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

După ce toate autoritățile statului român au negat vehement timp de aproape trei zile scenariul în care o dronă rusească s-ar fi prăbușit pe teritoriul României, ministrul Apărării Angel Tîlvar a confirmat ieri că au fost găsite resturi din ceea ce pare o fi o dronă în zona localității Plauru (comuna Ceatalchioi) din Delta Dunării. Încă de luni autoritățile ucrainene insistau asupra incidentului care s-ar fi produs duminică noaptea, în timpul unui atac asupra portului ucrainean Ismail.

Între timp, un site specializat în geolocalizare și un post TV german au identificat locul în care s-ar fi produs explozia. Pe lângă ministrul Apărării, Angel Tâlvar, din partea României au mai negat ministrul de externe, Luminița Odobescu, premierul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis.

Angel Tâlvăr a preluat mandatul de la Ministerul Apărării în luna noiembrie și este absolvent de limbi străine. A fost profesor de limba engleză până în anul 2004, când a intrat în politică.

Luni, 04.09:

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean Oleg Nickolenko a anunțat la prima oră, pe contul său de Facebook, că „în timpul unui atac în masă al Rusiei în zona portului Izmail, un «shahed» rusesc a căzut și s-a detonat pe teritoriul României”

În cursul dimineții, Ministerul Apărării  a dezmințit „categoric” informația: „În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”.

În jurul prânzului, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că are și dovezi foto care susțin incidentul. „Cred că, în acest caz particular, ele (autoritățile române – n.r.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că a căzut ceva acolo. Iar noi spunem cu încredere, pe baza dovezilor, că acestea au fost dronele Shahed. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo”, spunea Kuleba

În cursul după-amiezii, ministrul de Externe Luminița Odobescu a dezminţit din nou incidentul, la Berlin: „Există un risc de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”.

Marți, 05.09:

Un site specializat în localizarea unor evenimente și utilizat de site-ul de investigații Bellingcat, arată într-o serie de postări pe rețeaua X (fostă Twitter) că, potrivit datelor strânse, drona rusească de tip Shahed a explodat pe malul românesc al Dunării, așa cum susține Ucraina.

O echipă de jurnaliști de investigație de la postul german de televiziune ntv, deținut de grupul RTL al Bertelsmann Media, a verificat imaginile și a ajuns la concluzia că „una sau mai multe drone rusești au căzut pe teritoriul României și au explodat”.

Premierul Marcel Ciolacu a negat informațiile, în contextul unor declarații de presă: „În acest moment, nu se confirmă această informaţie. Eu am informaţiile de la ministrul Apărării”, spunea acesta.

În cursul după-amiezii, în cursul unei vizite la Cincu, președintele Klaus Iohannis a negat din nou incidentul din Delta Dunării: „Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru aerian, noi am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația. Nu a existat nimic ce a ajuns în România, însă da, suntem îngrijorați fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească”. În replică, premierul luxemburghez Xavier Bettel, prezent la conferinţa de presă comună cu şeful statului român, a precizat: „Dacă preşedintele ţării spune asta, eu cred”.

Miercuri, 06.09:

În jurul prânzului, ministrul Apărării a declarat din Delta Dunării, că a fost verificată o zonă foarte mare și a confirmat că s-au găsit bucăți care ar putea fi drintr-o dronă, însă nu reprezintă o amenințare pentru populație. „Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public şi confirm că s-au găsit bucăţi care ar putea fi elementele (unei drone)”, a afirmat Tîlvăr.

O oră mai târziu, purtătorul de cuvânt al MApN, generalul Constantin Spînu, a declarat, la Digi24, că au fost descoperite încă de marți seară, pe malul românesc al Dunării, în apropiere de Ceatalchioi, „mai multe elemente care pot fi asimilate unor elemente de dronă”, iar echipa de investigație a ridicat probe pentru a face analize, astfel încât să se stabilească proveniența și când au ajuns în România.

Marcel Ciolacu a confirmat și el prăbușirea unei drone pe teritoriul românesc.

Ministrul Apărării îşi asumă schimbarea de decdlaraţii

Ministrul Apărării a recunoscut că el este cel care l-a informat marți pe președintele Klaus Iohannis că nu s-au găsit resturi de drone rusești la noi în țară. Angel Tîlvăr a precizat însă că informaţiile furnizate marţi preşedintelui Klaus Iohannis, cum că nu a căzut „nicio dronă” în ţara noastră, erau corecte. Dar echipele MApN au găsit bucățile la câtiva metri de Dunăre, potrivit oficialului român.

„La acest moment eu nu am motive să cred că este un act de agresiune. Cred că România și Alianța nu se află într-o situație în care spațiul NATO sau spațiul României să fie atacat și încercăm să găsim toate elementele care să ne permitem să luăm cele mai bune decizii”, a precizat Tîlvăr la Digi 24.

Tîlvăr a mai declarat că vrea să întărească vigilența la frontiera României.

Angel Tîlvăr a declarat miercuri, la Antena 3, că resturile de dronă au fost găsite marţi, în jurul orei 18.00.

Ucrainenii nu ne-au spus exact zona

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat ieri într-o intervenție la Digi24 că zona indicată de oficialii ucraineni că ar fi căzut o dronă rusească era mult mai în interiorul României decât zona unde au fost găsite fragmentele, iar comunicarea vecinilor noștri „trebuie citită în cheia stării de spirit” din Ucraina.

„Dacă ne uităm într-o istorie recentă… Toate lucrurile care țin de comunicarea vecinilor noștri trebuie citită și în cheia stării de spirit a vecinilor noștri (…). Elemente de ton, de iritare, poate de ironie trebuie citite în cheia asta”, a afirmat ministrul.

Angel Tîlvăr a amintit că au mai fost situații în care ucrainenii au spus că avioane militare rusești au încălcat spațiul aerian, iar România și aliații au confirmat că nu a fost încălcat.

Ionannis a revenit cu declaraţii

Klaus Iohannis a avut o primă reacție, ieri după-amiază, după ce ministrul Apărării a confirmat că bucăți de dronă au fost găsite pe teritoriul României, în județul Tulcea. El a făcut precizările în deschiderea Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care reunește șefi de stat și de guvern din 12 state participante.

„Înainte de a vorbi despre summit, doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea de către Ministerul Apărării a unor componente care ar putea fi de dronă

Am fost informat de MAPN în timp real cu privire la această descoperire și am cerut o investigație completă. Dacă se confirmă că sunt elemente dintr-o dronă a Rusiei, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității României, stat NATO

Suntem foarte bine ancorați în NATO, iar România beneficiază de garanții foarte puternice de securitate”, a spus Iohannis.

Ce zice Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat şi el, ieri, după ce autoritățile române au anunțat că într-adevăr au fost găsite fragmente dintr-o dronă rusească în județul Tulcea. „Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina”, a afirmat liderul de la Kiev, într-o intervenție online în cadrul summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc la București.

Investigaţiile independente au luat-o cu mult înaintea MApN

Ucraina – prin ministrul de Externe și alți oficiali militari, au susținut de luni că drona rusească a explodat în România. Incidentul ar fi survenit pe fondul bombardamentelor susținute ale Rusiei asupra portului ucrainean Izmail, punct-cheie pentru exportul de cereale din Ucraina.

Site-ul Geoconfirmed, specializat în localizarea unor evenimente și utilizat de site-ul de investigații Bellingcat, arată într-o serie de postări pe rețeaua X (fostă Twitter) că, potrivit datelor strânse, drona rusească de tip Shahed a explodat luni pe malul românesc al Dunării, așa cum susține Ucraina. „Zona estimată a prăbușirii = partea română a râului, zona în jur de 45.328864, 28.803601”, arată Geoconfirmed, făcând referire la latitudinea și longitudinea zonei în care a căzut drona.

Publicația a utilizat mai multe filmări din momentul exploziei și arată că explozia ar fi avut loc pe un câmp din zona localității Plauru (Ceatalchioi), pe malul românesc al Dunării, în apropiere de portul ucrainean Izmail.

Drona ar fi fost deviată

Deşi ministrul Apărării Angel Tîlvăr, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Klaus Iohannis neagau cu vehemență că o dronă a armatei ruse a căzut în România, experţii străini de la grupul OSINT GeoConfirmed le dădeau dreptate ucrainenilor şi concluzionau că în dimineața zilei de 4 septembrie o dronă rusească Shahed s-a prăbușit în interiorul României (membru NATO). Ei adaugă însă că drona a fost cel mai probabil lovită şi deviată de apărarea ucraineană. Prin urmare nu este vorba de un atac intenţionat sau o greşeală din partea ruşilor.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...