spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeNaționalȘefi din CFR și un milionar, achitați într-un mare dosar de corupție....

Șefi din CFR și un milionar, achitați într-un mare dosar de corupție. Faptele s-au prescris

Tribunalul Cluj i-a achitat, miercuri, pe toți cei 12 inculpați din unul dintre marile dosare de corupție instrumentate de DNA, trimis în judecată în august 2015.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit G4Media, motivul invocat de completul de judecată a fost prescrierea răspunderii penale, în baza unor decizii ale Curții Constituționale.

Principalul acuzat era omul de afaceri clujean Călin Mitică în sarcina căruia anchetatorii au stabilit că a dat mită unui șef din sistemul feroviar pentru a prinde un contract de zeci de milioane de euro cu Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători – CFR SA.

Decizia Tribunalului poate fi atacată cu apel.

În minuta publicată pe site-ul Tribunalului Cluj, completul de judecată a dispus încetarea procesului penal în cazul tuturor inculpaților, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale, fapt atestat de două decizii ale Curții Constituționale, din 2018 și 2022.

Mită de sute de mii de lei pentru obţinerea unor contracte de revizii 

Conform rechizitoriului înregistrat la instanță în august 2015, acuzații făceau parte din două paliere: reprezentanți ai firmelor private clujene Remar 16 Februarie și Transferoviar Grup, respectiv șefi din diferite instituții din sistemul feroviar de stat – Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători – CFR SA (S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A), Sucursala Regională de Căi Ferate SRCF Galați, Autoritatea Feroviară Română și Departamentul de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul C.N.C.F. CFR S.A.

DNA a stabilit că omul de afaceri Călin Mitică, care controla acționariatul celor două societăți comerciale private, ”a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A., pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A.Cluj Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră” (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A.).”

Cine erau inculpaţii

Călin, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Cluj-Napoca, a fost acuzat de dare de mită, în formă continuată, spălare de bani, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la dare de mită, în formă continuată, complicitate la spălare de bani, în formă continuată și complicitate la cumpărare de influență.

Pe lista acuzaților din acest dosar s-a aflat și Gelu Dae, în calitate de director general al Autorității Feroviare Române A.F.E.R., care, conform DNA, ar fi exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiză ”în scopul îngreunării cercetărilor în prezenta cauză penală, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Călin Mitică.”

Inculpat în această anchetă a fost și Adrian Ștefan, director de infrastructură al Transferoviar Grup SA, acuzat că, în luna decembrie 2012, a promis și remis efectiv un folos material necuvenit unui alt inculpat, Sorin Alexandru Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul C.NC.F. CFR S.A.

În contul biletelor, în virtutea influenței avute în cadrul companiei naționale, Trandafirescu trebuia să ”determine funcționari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Folosul material necuvenit primit de inculpatul Trandafirescu Sorin Alexandru, de la inculpatul Ștefan Adrian, cu complicitatea inculpatului Călin Mitică (care a aprobat cheltuirea sumei de bani), a constat într-un abonament conținând 10 călătorii dus – întors cu avionul, pe relația București – Iași, în valoare totală de 1.870 euro.”

Pe lista celor mituiți de clujeni s-ar fi aflat și Laurențiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galați, care ar fi primit 105.665 lei ca ”să sprijine interesele economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca.”

Sute de mii de lei confiscaţi

Pe de altă parte, prin sentința de ieri, completul de judecată a dispus confiscarea de la Gavriș a sumei de 388.933,54 lei, de la Seceleanu a sumei de 45.000 lei și de la soția acestuia a sumei de 18.085 lei, precum și de la alt inculpat a sumei de 37.980 lei, acestea reprezentând mită sau făcând obiectul altor infracțiuni din dosar.

De precizat că decizia de la Tribunalul Cluj a venit la aproape opt ani de la momentul înregistrării dosarului, pe fond – 6 august 2015. Conform portalului instanțelor, au avut loc peste 100 de termene de judecată. Portalul instanțelor arată perioada întinsă de audiere a inculpaților: 25 mai 2016, 10 iunie 2016, 11 octombrie 2019, 28 februarie 2020, 1 octombrie 2021, 6 decembrie 2021, 4 februarie 2022, 4 martie 2022, 1 aprilie 2022, 29 aprilie 2022, 17 martie 2023, 21 aprilie 2023, ultimii fiind audiați în mai 2023. Călin Mitică apare că a fost audiat, în total, de trei ori.

Probe excluse din dosar tot după o decizie a CCR

În decursul judecății, inculpații au mai beneficiat, încă o dată, de ajutorul Curții Constituționale. În 2019, completul de judecată exclusese din dosar mai multe probe administrate de DNA cu ajutorul SRI.

Monitorul de Cluj a scris în urmă cu doi ani că, Cătălin Mitică este partenerul de afaceri al lui Rareş Bogdan şi Maricel Păcuraru şi partener de afaceri în Realitatea Media. Nu e clar dacă aceste informații mai sunt de actualitate.

Călin Mitică apare în fotografii în vacanță alături de europarlamentarul Rareș Bogdan și realizatorul tv Octavian Hoandră, dar și cu Cozmin Gușă, patronul de la fosta Realitatea TV. Trece drept un apropiat al fostului lider PNL, Vasile Blaga.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...