Numărul consumatorilor de droguri a crescut puternic la nivel mondial în deceniul 2011-2021, arată cele mai recente date publicate de Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), transmit agențiile dpa şi Reuters.
Raportul din 2023 privind situaţia drogurilor la nivel mondial, indică faptul că numărul persoanelor care consumă droguri a crescut cu 23% în acest interval, ajungând în 2021 la 296 milioane faţă de 240 milioane la începutul deceniului, potrivit Hotnews.
UNODC consideră că doar jumătate din această majorare poate fi atribuită creşterii populaţiei. Raportul atrage atenţia în mod special asupra creşterii consumului de droguri sintetice, precum metamfetamină, fentanil şi o serie de substanţe chimice dezvoltate recent şi care au ajuns pe piaţă.
Producerea de droguri sintetice este ieftină, simplă şi rapidă, observă raportul. Potrivit documentului, autorităţile întâmpină dificultăţi în urmărirea sectorului extrem de flexibil al traficului de droguri sintetice, întrucât acesta nu este legat de regiuni sau cicluri specifice de cultură, spre deosebire de heroină sau cocaină.
Record al producției de cocaină la nivel mondial
UNODC observă semne ale unui declin al producţiei de droguri în Afganistan sub regimul taliban, dar notează că această ţară nu este doar cel mai important exportator de opium, materia primă pentru heroină, dar a devenit şi sursă majoră de amfetamină.
Conform aceluiaşi raport, cultivarea de plante de coca şi producţia totală de cocaină au atins niveluri record în 2021, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, iar numărul total de consumatori a fost estimat la 22 milioane pentru acelaşi an.
„Lumea este marcată în prezent de o creştere prelungită în ce priveşte atât oferta, cât şi cererea de cocaină, care se constată pe tot globul şi este probabil să stimuleze dezvoltarea de noi pieţe dincolo de zonele tradiţionale”, arată UNODC.