O notă a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) trimisă mați dimineață în toate centrele de evaluare din țară, de la Bacalaureat, unde a început deja corectarea lucrărilor de Limba și literatura română, indică faptul că la subiectele primite ieri de candidați, pentru subiectul I A, cerința 1 vor fi luate în calcul „toate variantele corecte care indică sensul din text secvenței date”. Nota a fost publicată de președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache.
Reacția CNPEE vine după ce la apariția baremului de corectare pentru subiectele de la Limba română, luni, pentru Subiectul I. A, cerința 1 prevedea că sensul din text al secvenței „de bună seamă” era „desigur etc.”. O petiție online, care cerea să fie luate toate formele corecte pentru expresia respectivă, a strâns peste 42 de mii de semnături aseară, în câteva ore.
Cerința pe baza textului la prima vedere a fost următoarea:
„În iarna lui 1888, însă, Creangă se porni iar la București împreună cu tipograful I. S. Ionescu, asociatul său. De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa”.
- Indică sensul din text al secvenței de bună seamă”.
Baremul indică următoarele:
Nota CNPEE de marți dimineața, pentru profesorii evaluatori:
„Nota cu privire la evaluarea lucrărilor din cadrul probei E a), de limba si literatura română din cadrul examenului national de bacalaureat -2023, sesiunea iunie-iulie
În evaluarea lucrărilor la proba Ea) — limba și literatura română —, se vor puncta, la Subiectul I.A, cerinta 1, toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date. Punctajele pentru formularea răspunsului în enunț și pentru corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație se acordă și în cazul în care
elevul nu a indicat sensul corect al secvenței date”.