România s-a alăturat luni grupului de 9 țări, printre care cele 6 fondatoare ale UE, care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre în două domenii esențiale – politica externă și securitatea, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe. Cele nouă state inițiatoare au lansat la 4 mai pledoaria pentru schimbarea majoră din UE, iar autoritățile din România nu au discutat public – în Parlament sau în alte foruri – poziția României pe această temă.
Cele nouă state inițiatoare sunt Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Olanda. Nu e clar de ce România, care de obicei susține integrarea mai profundă, nu s-a aflat de la început în acest grup de inițiatori.
Ele au cerut la 4 mai, printr-o scrisoare comună, introducerea votului cu majoritate calificată în domeniul politicii externe şi de securitate comune a UE, în locul votului în unanimitate în vigoare în prezent.
Luni, 22 mai, România a participat ca membru al Grupului la reuniune, după ce la reuniunile anterioare participase ca observator, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.
MAE nu a explicat public ce anume a determinat transformarea României dintr-un observator în susținător al acestei inițiative.
Reamintim că deciziile în Consiliul UE se iau cu unanimitate, ceea ce înseamnă că votul fiecăruia dintre cele 27 de state membre e egal, indiferent de mărimea țării.
Inițiativa statelor fondatoare UE a venit după ce Ungaria a blocat în ultimii ani mai multe decizii cruciale ale Uniunii Europene legate de Rusia și Ucraina. Viktor Orban, premierul Ungariei, este ultimul aliat din UE al președintelui rus Vladimir Putin.