vineri, aprilie 4, 2025
AcasăNaționalDosarul în care premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat a...

Dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat a fost clasat

Dosarul penal în care premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de încălcarea drepturilor de autor în teza sa de doctorat a fost clasat de Parchetul General pe motiv că presupusele fapte s-au prescris din 2008, scriu Hotnews.ro și G4Media.ro.

Procurorii militari susțin că Ciucă nu poate fi acuzat de uz de fals deoarece diploma acestuia este doar un act care certifică / atestă titlul de doctor şi nu constituie un înscris oficial fals în sensul legii penale. Potrivit ordonanței de clasase, pentru infracțiunea de însușire, fără drept, în întregime sau în parte a operei unui alt autor, faptele s-au prescris de 15 ani.

„Termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul infracțiunii mai sus menționată este de 5 ani (…) și curge de la data săvârșirii infracțiunii, respectiv din anul 2003, termenul de prescripție fiind așadar împlinit în anul 2008, înainte de sesizarea formulată în prezenta cauză”, a motivat Parchetul General, în ordonanța de clasare.

Procurorii mai arată că „acțiunea de falsificare (modificare a materialității actului, falsificare a înscrisului însuși, privit ca instrumentum) se realizează prin alterare (denaturarea înscrisurilor oficiale preexistente, modificarea material a redactării textului unui act existent, în orice mod, prin adăugiri, ștersături, transformări) sau/și prin contrafacere (reproducerea frauduloasă, imitarea, plăsmuirea, ticluirea, alcătuirea unui înscris)”.

„Folosirea diplomei de doctor nu se circumscrie, așadar, conținutului constitutiv al infracțiunii de uz de fals prevăzute de Codul penal, întrucât diploma de doctor este doar un act care certifică / atestă titlul de doctor și nu constituie un înscris oficial fals în sensul legii penale (…)”, mai motivează procurorii.

„Pe cale de consecință, infracțiunea de uz de fals în formă continuată, pretins săvârșită începând cu anul 2003 și până în prezent, nu realizează elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii de uz de fals”, prevăzute de Cod penal, mai scrie în ordonanța de clasare a Parchetului General în cazul plagiatului lui Nicolae Ciucă.

Fapte dezvăluite de Emilia Şercan

Dosarul penal în care premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de încălcarea drepturilor de autor în teza sa de doctorat – deschis în februarie 2022, după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că în lucrare există conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini – a fost închis de Parchetul General pe data de 15 martie anul acesta.

În plângerea penală în urma căreia a fost deschis dosarul au fost reclamate infracțiunile de încălcare a dreptului de proprietate privată și de uz de fals. Nicolae Ciucă este al treilea premier al României implicat într-un scandal de plagiat, după ce Emilia Șercan a dezvăluit că acesta a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
8.3 ° C
10.6 °
8.3 °
97 %
3kmh
100 %
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...