Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancționat contravențional furnizorul SPEEH Hidroelectrica SA cu amendă în valoare de 400.000 lei, anunță ANRE.
Reprezentanții autorității spun că la începutul anului a fost dispus o acțiune de control la furnizor, în contextul numeroaselor sesizări și reclamații primite referitor la comportamentul comercial al furnizorului de energie electrică, SPEEH Hidroelectrica SA.
Valoare amenzii aplicată în cazul Hidroelectrica reprezintă dublul maximului prevăzut de lege.
“În cursul anului 2022, ANRE a urmărit constant activitatea SPEEH Hidroelectrica SA, furnizorului fiindu-i aplicate un număr de 71 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 365.000 lei, pentru fapte similare. Vom continua să monitorizăm comportamentul tuturor furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în relația cu clienții finali pentru a ne asigura că drepturile lor vor fi respectate”, transmite ANRE.
Ministrul Energiei, neliniştit din cauza facturii
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat duminică seara, la Prima News, despre întârzierea facturilor la energie, că poate confirma că nici el nu a primit acasă factura, în Turnu-Severin şi că îl nelinişteşte treaba aceasta.
El a precizat că ”Hidroelectrica a avut o achiziţie de clienţi foarte agresivă, datorită preţului pe care îl au, softul pe care l-au implementat nu a fost finalizat în timp util, softul de facturare, şi acum au anunţat că a fost finalizat şi începe facturarea”.
Infiintata in anul 2000, Hidroelectrica este lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, fiind o companie vitala pentru un sector strategic cu implicatii in siguranta nationala. Societatea este una de stat. Acționari: Ministerul Energiei (80%) și Fondul Proprietatea.
La sfârșitul anului 2020, Hidroelectrica avea în exploatare 209 centrale hidroelectrice, dar își diversifica portofoliul și în domeniul parcurilor eoliene sau fotovoltaice. Societatea a înregistrat la sfârșitul anului 2020 un profit de 1,45 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 3,84 miliarde de lei. Furnizarea către o masă mare de clienți casnici e o latură nouă a companiei, iar intrarea pe acest segment pare făcută în urma presiunilor ministrului Energiei, Virgil Popescu.