România trebuia să încaseze aproape 6 miliarde de euro în 2022 dacă termenele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) erau respectate de oficialii români. Cererea de plată pentru tranșa a doua din Plan a plecat spre Comisie, cu întârziere, în luna decembrie. Termenul inițial era septembrie.
Comisia Europeană a avertizat, în scrisoarea din luna ianuarie, că sunt probleme care trebuie rezolvate până la deblocarea banilor din PNRR, tranșa a doua. Informația a fost furnizată inițial de G4Media. Jaloanele la care s-a angajat România nu au fost îndeplinite.
Potrivit Libertatea, printre problemele semnalate de UE, pentru care oficialii români s-au angajat să schimbe legislația, se numără modificarea Codului Rutier prin înăsprirea pedepselor, instalarea de energie regenerabilă nouă după o licitație, închiderea minelor de cărbuni – decarbonizarea, noua lege privind avertizorul de integritate. În total, sunt 23 de jaloane pentru care Comisia cere explicații, informații suplimentare sau chiar documente care lipsesc.
Materialul integral îl puteţi citi aici.