Unirea Principatelor Române a fost marcată în mai toate oraşele din ţară, însă nu peste tot la fel.
Ziua Unirii Principatelor a fost marcată la Vaslui prin mai multe manifestări în oraș, dar și printr-o slujbă și o horă la cimitirul din Solești, unde este mormântul Elenei Rosetti, soția lui Alexandru Ioan Cuza.
Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Județean Vaslui, iar la eveniment și la horă a participat și președintele instituției, Dumitru Buzatu. Pe lângă horă, liderul PSD Vaslui a ținut și un discurs. „Acum este destul de complicat, după atâția ani, când a urmat și actul unirii de la 1 decembrie 1918, să te afli la cârma statului român, darămite atunci, în 1859, când imperiul otoman se clătina și noi încă eram supuși otomanilor, când statele europene aveau o anumită viziune și nici pe departe nu se gândeau ca aici să fie înființat un nou stat, când imperiul habsburgic încă visa să mențină fărâmițarea aceasta, și poate că numai șansa și capacitatea omului pe care această femeie l-a suportat și l-a susținut atâția ani de zile au făcut ca să fim noi ceea ce suntem astăzi”, a declarat Dumitru Buzatu.
După slujba de pomenire şi depunerea de coroane participanţii s-au prins într-o horă în cimitir.
Dumitru Buzatu a fost reales recent la şefia filialei judeţene a PSD. Acesta este membru PSD de 30 de ani și de 23 de ani se află la conducerea Organizației Județene, fiind cel mai longeviv președinte de organizație județeană din România.
Unire sărbătorită în avans la Sibiu
La Sibiu de exemplu Unirea Principatelor a fost sărbătorită pe 18 ianuarie, cu şase zile mai devreme. Manifestările au fost organizate în centrul municipiului Sibiu, în faţa sediului Primăriei, unde prefectul Mircea Creţu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Marcel Luca, rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, profesorul de istorie Sorin Radu, dar şi studenţi din Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” au încins o horă.
Conform imaginilor publicate de către Prefectura Sibiu, la evenimentul din 18 ianuarie dedicat Unirii Principatelor au mai participat şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, Tiberiu Ivancea, dar şi liderul USR Sibiu, consilierul judeţean Ruxandra Cibu Deaconu.
Reprezentanţii PSD Sibiu îi acuză pe liberali şi pe prefectul Mircea Creţu că au sărbătorit mai devreme Ziua Uniri, din cauză că acum „mai-marii oraşului sunt plecaţi în minivacanţe”, fapt pe care social-democraţii îl descriu drept „o ruşine”.
„Sperăm ca Partidul Naţional Liberal Sibiu să înceapă să respecte istoria şi eroii neamului românesc. Să sărbătoreşti anticipat Ziua Micii Uniri în 18 ianuarie, cu şase zile înainte de data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor, să dansezi Hora Unirii şi să mergi la spectacole aniversare în altă zi pe motiv că mai-marii oraşului sunt plecaţi în minivacanţă este o ruşine „, a transmis PSD Sibiu, marţi, printr-un comunicat de presă.