Guvernul, patronatele și sindicatele au ajuns la un acord pentru creșterea salariului minim de la 1 ianuarie. Astfel, salariul ar urma să crească la 3.000 de lei, din care 200 de lei nu vor fi impozitați. De asemenea, Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social a stabilit valoarea de 4.000 de lei pentru salariul minim în construcții.
Potrivit Digi24, în cursul discuțiilor au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023. Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.
«Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual», a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă. La reuniunea de astăzi a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja”, arată un comunicat al Guvernului.
Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.550 lei lunar. Din 2019 și până în prezent, salariul minim brut pentru domeniul construcțiilor este de 3.000 lei lunar.