PSD îl contrazice, într-un comunicat, pe șeful Guvernului, și susține că „unii lideri politici care s-au exprimat public pe subiectul pensiilor nu au înţeles propunerea PSD”. PSD afirmă că modelul pe care l-a propus pentru creşterea diferenţiată a veniturilor pensionarilor este echitabil şi nu contravine Constituţiei, deoarece nu implică majorări diferite ale punctului de pensie. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că mărirea pensiilor nu poate fi făcută diferențiat deoarece ar fi neconstituțional. El l-a contrazis astfel pe președintele PSD, care a spus săptămâna trecută că pensiile mici ar trebui să crească mai mult decât cele mari.
Ce spune comunicatul PSD
„1) PSD este de acord cu o creştere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferenţiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creşteri mai mari, întrucât aceştia sunt afectaţi mai puternic de creşterea preţurilor.
2) Propunerea PSD de a creşte diferenţiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituţiei, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie. Nu trebuie confundată creşterea punctului de pensie cu creşterea veniturilor pensionarilor! Creşterea diferenţiată a veniturilor se realizează prin măsuri de sprijin acordate doar pensionarilor cu venituri mici, în plus faţă majorarea punctului de pensie cu un procent egal pentru toţi pensionarii.
3) În actualul context economic, o majorare nediferenţiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă. PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 2.700 de lei, adică de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei, unde creşterea ar fi de doar 270 de lei.
4) Decidenţii trebuie să ţină cont că inflaţia se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele şi medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor. Aşadar, în perioade de criză economică, pe lângă principiul contributivităţii, conform căruia fiecare primeşte după cum a contribuit, trebuie să ţinem cont şi de principiul solidarităţii, care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniţi mai mult”, arată comunicatul de presă al PSD.
Ce a declarat premierul Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat la începutul săptămânii că nu ia în calcul o majorare eşalonată sau diferenţiată a pensiilor.
„Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că aşa mi se pare normal, ca tuturor cetăţenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflaţia l-a produs. Am stabilit foarte clar că măsurile sociale care au fost asumate şi stabilite penbtru acest an vor continua şi anul viitor. Legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile, vom face în aşa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine, de 15%. Este neconstituţional să mărim eşalonat punctul de pensie. Nu putem să avem creşteri diferenţiate pe pensii”, a declarat marţi premierul.