Expert în criminalistică informatică, expert în investigaţii digitale, în securitate cibernetică sau expert în surse deschise sunt câteva dintre noile meserii, care de anul acesta sunt recunoscute oficial în România.
Potrivit Ziarul de Iași, odată cu acestea, în Clasificarea Ocupaţiilor din România şi-au făcut loc şi alte meserii – 69 în total. Însă, odată cu ele, au dispărut alte 62 de meserii, dintre care, unele, te trimit nostalgic în secolul trecut, cum sunt cele de “inspector telegrame”, “şef vagon poştal”, “telexist”, “teletipist” sau “confecţioner tuburi telescop”.
Doar 9 din 24 de jaloane au fost îndeplinite, după cum arată datele analizate de platforma Monitor PNRR, iar Ordinul referitor la ocupaţiile profesionale este unul dintre acestea.
Noile meserii apărute
Ordinul referitor la introducerea de noi meserii face parte din una dintre reformele propuse prin Componenta a şaptea din PNRR România, privind digitalizarea. Mai exact, este vorba despre reforma 4, privind “Creşterea competenţelor digitale pentru exercitarea funcţiei publice şi educaţie digitală pe parcursul vieţii pentru cetăţeni”.
Iar prin definirea noilor ocupaţii digitale în cadrul Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), se urmăreşte echivalarea acestora cu cele existente în ţările Uniunii Europene care au deja experienţă în digitalizare.
Ordinul privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România, adoptat la începutul anului, a introdus 69 de meserii noi, din acest an, din care multe sunt din domeniul IT. Iar dintre acestea multe se referă la securitate cibernetică, investigaţii digitale sau de criminalistică informatică.
Lista integrală a noilor meserii poate fi vizualizată aici.