Măsura plafonării preţului pentru lemnul de foc ar putea conduce la efecte nedorite, opuse celor scontate, precum dispariţia comerţului cu lemn de foc paletizat din oferta marilor retaileri, blocaje majore, rezilieri de contracte în segmentul de exploatare, cu efect în crearea unui deficit de resursă de lemn în piaţă, susţine Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn.
„Operatorii economici care au cumpărat lemnul pe picior cu 400 lei/mc nu îl vor putea vinde tot cu 400 lei/mc după cheltuieli de exploatare, transport, depozitare, paletizare”, potrivit unei analize realizată de Prolemn cu privire la impactul măsurii de plafonare a preţurilor pentru lemnul de foc.
Totodată, printre efectele plafonării preţurilor pentru lemnul de foc se mai află creşterea deficitului de aprovizionare în zonele de câmpie.
„Este normal să existe un ecart de 250 lei/mc între preţurile lemnului de foc la drum auto forestier şi cel dintr-un depozit de câmpie, ecart dat de costurile de transport şi distribuţie”, susţin reprezentanţii organizaţiei.
Instituţiile publice ar putea rămâne fără furnizori
Instituţiile publice, printre care şcoli şi primării din mediul rural, care încheie contracte de aprovizionare pe SEAP, vor rămâne fără furnizori, susţin reprezentanţii organizaţiei.
„Diferenţele mari de pe piaţa internă şi pieţele europene pentru lemn de foc şi peleţi vor conduce la creşterea exporturilor, amplificând deficitul de pe piaţa internă. Operatorii economici pot opta pentru soluţii de avarie, optând pentru a trece pe facturile de lemn de foc separat marfa şi serviciile adiţionale (de tăiere, despicare, paletizare), servicii cu TVA de 19% faţă de 5% la lemnul de foc, ceea ce ar putea creşte preţul final plătit de populaţie”, atrage atenţia Asociaţia.
Conform analizei, deficitul de lemn de foc conduce la direcţionarea resursei de lemn care ar putea fi folosită de industrie către lemn de foc, cu pierderi uriaşe pentru economia naţională şi bugetul statului. Astfel, costurile sunt plătite în final tot de populaţie, prin preţurile produselor din lemn, acestea regăsindu-se cu marje de creştere cu 40% în topul creşterilor de preţuri ale producţiei industriale.
Soluţia ar fi asigurarea necesarului de resursă de lemn
În viziunea AIL – Prolemn, soluţia nu este plafonarea preţurilor lemnului de foc, ci asigurarea necesarului de resursă de lemn care să echilibreze cererea şi oferta. Aceasta este perfect fezabilă şi sustenabilă pe termen lung în condiţiile în care România recoltează comercial 33% din creşterea pădurii, faţă de o medie europeană de 67%, aşa cum arată recentul studiu PricewaterhouseCoopers.
Explozia preţurilor energiei şi gazului a condus la o cerere crescută pentru resurse alternative, prima opţiune dovedindu-se a fi lemnul de foc şi peleţii. În toate ţările europene, în contextul crizei energetice, a fost semnalată o cerere crescută de lemn de foc, alternativa energetică cea mai ieftină, care oferă în acelaşi timp securitate energetică în contextul temerilor privind blocajele în alimentarea cu gaz.
Potrivit organizaţiei, în România, aproximativ jumătate din gospodării se încălzesc cu lemne, totalizând 3,5 milioane gospodării, cu un consum mare de resursă estimat la 14 milioane de tone în Strategia Energetică Naţională.
Ce plafonări vrea guvernul
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va plafona la 400 de lei prețul unui metru cub de lemn de foc, la 1.500 de lei pe tonă pentru brichetele de lemn și la 2.000 de lei pentru peleți.
Modificarea prețului plafonat la lemn față de prețul inițial anunțat de 500 de lei în proiectul de lege vine ca urmare a solicitării premierului, potrivit biroului de presă al Executivului. De asemenea, Guvernul va aproba un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi pentru Republica Moldova.
Măsurile se vor aplica până la data de 31 martie 2023. Nerespectarea prevederilor va constitui contravenție și se va sancționa cu amenzi între 3.000 de lei și 5.000 de lei.
Dacă această ordonanţă va trece şi va intra în vigoare, guvernul va interveni masiv pe această piaţă, fără a acorda subvenţii celor care comercializează materiale de foc.
Care sunt preţurile pe piaţă
La finele lunii trecute, la depozitele botoşănene de lemn de foc tona de lemne ajunsese să se vândă cu 700 de lei, deși acum o lună era undeva la 500 de lei. Asta este însă puțin față de prețurile afișate de magazinele de profil, unde paletul de lemn de foc despicat se vindea cu aproape 850 de lei metrul cub (Dedeman) sau 1.300 de lei (Brico Depot).
O creștere la fel de mare se înregistra și la peleți. Astfel, cel mai mic preț a ajuns să fie de 35-40 de lei sacul de 15 kilograme, dar în unele magazine este şi 47 de lei sacul. Prin urmare, o tonă de peleți a ajuns să coste între 2.500 și 3.000 de lei, față de 1.400 de lei cât costa anul trecut sau în primăvara acestui an, astfel că o plafonare a preţului de către stat la 1.500 de lei ar însemna practic aproape o înjumătăţire a costurilor, urmând ca sacul de peleţi să coste aproximativ 22 de lei.