spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeNaționalProblema creşterii pensiilor ajunge la Bruxelles

Problema creşterii pensiilor ajunge la Bruxelles

Ciolacu vrea să meargă cu premierul Ciucă la Bruxelles pentru a discuta proiectul privind majorarea pensiilor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Bugetul pentru 2023 va fi adoptat în luna noiembrie, a anunțat marţi liderul PSD Marcel Ciolacu, care a precizat că este posibil ca, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, să meargă la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni despre propunerile de majorare a pensiilor.

„Premierul colectează de la absolut toți miniștrii un draft cu care se va merge la Bruxelles pentru a se negocia. Este posibil ca atât domnul prim ministru, cât și eu, să mergem împreună să ducem aceste negocieri cu Comisia Europeană”, a răspuns Ciolacu, întrebat despre ziariști despre proiectul de majorare a pensiilor.

În ce privește bugetul pentru 2023, discuțiile în coaliția de guvernare au început deja, a dat asigurări Ciolacu.

„Va fi prima oară în istoria României post-decembriste când începem discuțiile pe buget (astfel încât) să le finalizăm în luna noiembrie. Știți cum se vota pe repede înainte, de Crăciun, în ajun de Crăciun, bugetul României”, a mai spus Marcel Ciolacu.

„Nu vrem să lansăm cifre care nu se suțin”

Declaraţia vine după ce, acum 10 zile, premierul a declarat că nu a fost luată nicio decizie legată de majorarea pensiilor. Ciucă a făcut aceste declarații alături de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care au fost întrebați atunci insistent de jurnaliști despre majorarea pensiilor.

„Atât eu, cât și domnul prim-ministru vedem această necesitate să fie majorate pensiile. Mai mult, ar trebui, domnule prim-ministru, ca în primul an după mult timp să începem discuția și să intrăm în legea bugetului în parlamentul României din luna noiembrie, odată cu a doua rectificare, astfel încât să fie un semnal clar de stabilitate”, a declarat liderul PSD.

El a mai susținut, la întrebările repetate ale reporterilor, că nu au fost făcute simulări despre creșterea pensiilor.

„Discutăm de o decizie responsabilă și nu vrem să lansăm cifre care nu se suțin pe proiectul de buget. Am discutat și la nivelul PNL ipoteze cu care să venim în coaliție, să le discutăm, să le analizăm și, desigur, vom cădea la un acord comun”, a adăugat premierul.

PSD şi PNL s-au întrecut în procente

Ministrul botoşănean al Muncii declara acum două săptămâni că PSD vrea ca pensia minimă să se majoreze de la 1.000 lei la 1.100 lei, iar valoarea punctului de pensie să crească de la 1.586 lei la 1.745 lei. Ministrul a afirmat că impactul bugetar al majorării pensiilor ar fi de 11 miliarde lei.

Declaraţia a declanşat un tăvălug al promisiunilor, iar prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan susținea tot atunci că PNL vrea creşterea pensiilor cu 16%, potrivit legii, şi că ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, este obligat să găsească sursa de finanțare, altfel „să plece acasă”.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a replicat că „există spaţiu şi mai există şi necesitate” pentru majorarea pensiilor anul viitor, dar s-a referit la un procent de creştere de 5%.

Guvernul are de tranşat şi pensiile speciale

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a declarat recent că „dialogul informal cu Comisia Europeană pe tema reformei legii pensiilor speciale din PNRR urmează să-l avem în această lună, iar termenul până la care suntem obligați să avem un punct de vedere este 31 decembrie 2022”. Ministrul a spus că potrivit regulamentului Comisiei Europene, atunci când sunt condiții și circumstanțe obiective de modificare a unui jalon, statul membru își prezintă aceste condiții și Comisia Europeană decide dacă sunt justificate aceste circumstanțe pentru modificarea jalonului și ia o decizie. „Acum e foarte prematur de spus care va fi decizia”, a spus acesta.

Întrebat ce modificare la acest jalon va cere România, Marcel Boloș a evitat un răspuns fără echivoc.

Despre procentul de 9,4% din PIB cheltuieli totale cu pensiile, Boloş a spus că ori renunțăm la inechități, ori se elimină plafonul de 9,4%.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-2.1 ° C
0.6 °
-2.3 °
90 %
2.6kmh
93 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...