spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeNaționalMajorarea pensiilor este în aer

Majorarea pensiilor este în aer

♦ Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au făcut ieri declaraţii despre bugetul pe 2023, din care reiese că nimic nu este clar despre creșterea pensiilor.

Guvernul va trimite Parlamentului în luna noiembrie proiectul bugetului pe 2023, până acum nefiind luată nicio decizie legată de majorarea pensiilor, a declarat ieri premierul Nicolae Ciucă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ciucă a făcut aceste declarații alături de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care au fost întrebați insistent de jurnaliști despre majorarea pensiilor.

„Atât eu, cât și domnul prim-ministru vedem această necesitate să fie majorate pensiile.

Mai mult, ar trebui, domnule prim-ministru, ca în primul an după mult timp să începem discuția și să intrăm în legea bugetului în parlamentul României din luna noiembrie, odată cu a doua rectificare, astfel încât să fie un semnal clar de stabilitate”, a declarat liderul PSD.

„Discutăm de o decizie responsabilă”

Premierul Ciucă a spus că a discutat și cu liderul PSD, și în guvern, ca în luna octombrie să existe o primă analiză pe proiectul de buget 2023, urmând ca în luna noiembrie acesta să fie trimis Parlamentului pentru adoptare: „Pentru că tot este aici domnul președinte (n.r. – Marcel Ciolacu), ne dorim ca în noiembrie să avem proiectul adoptat”.

El a mai susținut, la întrebările repetate ale reporterilor, că nu au fost făcute simulări despre creșterea pensiilor.

„Discutăm de o decizie responsabilă și nu vrem să lansăm cifre care nu se suțin pe proiectul de buget. Am discutat și la nivelul PNL ipoteze cu care să venim în coaliție, să le discutăm, să le analizăm și, desigur, vom cădea la un acord comun”, a adăugat premierul.

PSD şi PNL au propus procente diferite

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan susținea zilele trecute că PNL vrea creşterea pensiilor cu 16% şi că ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, este obligat să găsească sursa de finanțare, altfel „să plece acasă”.

„Propunerea va fi să fie minim 16% creșterea, astfel încât să se ajungă la procentul de 40%. Domnul Câciu e obligat să găsească o sursă de finanțare pentru o creștere cu minim 16%. Nu e propunerea mea, e a PNL. Dacă nu gasește resursele, să plece acasă. Dânsul a anunțat o creștere cu 10%. Nu este 10%, ci 16% – potrivit legii. Așteptăm să vină la Coaliție cu resursele bugetare și să facem majorarea”, a spus el.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, afirma la finalul ședinței de guvern că „există spaţiu şi mai există şi necesitate” pentru majorarea pensiilor anul viitor, dar s.a referit la un procent de creştere de 5%, în condiţiile în care ministrul Muncii, Marius Budăi, anunţa că vrea minim 10%.

Trei luni pentru a tranşa problema pensiilor speciale

„Dialogul informal cu Comisia Europeană pe tema reformei legii pensiilor speciale din PNRR urmează să-l avem în această lună, iar termenul până la care suntem obligați să avem un punct de vedere este 31 decembrie 2022”, a spus ieri Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). „Avem acest termen pe care îl vom respecta pentru că trebuie să avem o poziție vis-a-vis de acest jalon fie că este albă fie că este neagră”, a mai spus Boloș.

Ministrul a spus că potrivit regulamentului Comisiei Europene, atunci când sunt condiții și circumstanțe obiective de modificare a unui jalon, statul membru își prezintă aceste condiții și Comisia Europeană decide dacă sunt justificate aceste circumstanțe pentru modificarea jalonului și ia o decizie. „Acum e foarte prematur de spus care va fi decizia”, a spus acesta.

Întrebat ce modificare la acest jalon va cere România, Marcel Boloș a evitat un răspuns fără echivoc.

Ministrul a fost întrebat apoi dacă Guvernul are vreun răspuns de la Comisia Europeană legat de pensiile militare, în ce măsură s-ar încadra acestea la pensii speciale și care este interpretarea Comisiei Europene.

„În momentul de față nu s-a pus în discuție acest jalon decât în spațiul public, deci nu avea ce răspuns să ne ofere CE și cum am spus termenul până la care suntem obligați să avem un punct de vedere este 31 decembrie 2022”, a declarat Marcel Boloș.

Despre procentul de 9,4% din PIB cheltuieli totale cu pensiile, Boloş a spus că ori renunțăm la inechități, ori se elimină plafonul de 9,4%. „Aici problema pe fond și opinia mea persoană este că de vreme ce în cadrul jalonului ne-am propus ca să eliminăm inechitățile sociale și această eliminare de inechități presupune alocarea unui buget suplimentar prin eventuala recalculare a pensiilor, de la sine se subînțelege că ori e limitare ori e eliminare a inechităților. Deci jalonul trebuie limpezit într-un anume fel sau altul. Ori renunțăm la inechități, ori se elimină plafonul de 9,4%. El nu poate fi pus în aplicare pentru că se contrazic informațiile în cadrul jalonului”, a spus ministrul.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...