spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeNaționalPesediștii acuzați că vor iar să ia banii de pensii din pilonul...

Pesediștii acuzați că vor iar să ia banii de pensii din pilonul 2. Ministrul Budăi face declarații controversate

Ministrul Finanțelor a trebuit să vină cu justificări după ce Marius Budăi a declarat că deficitul la pensii este exact suma virată la Pilonul 2.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ministrul Finanțelor, pesedistul Adrian Câciu a declarat că „nu există nici în lucru și nici în intenție vreo astfel ordonanță de urgență de la Ministerul de Finanțe”, după ce fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui a declarat că în ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii. „Este un fakenews de la cap la coadă”, a spus Câciu, pentru Economedia.

Miercuri seară, ministrul PSD al Muncii, botoșăneanul Marius Budăi, a afirmat că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii. Declarația ministrului este îngrijorătoare, în contextul în care PSD a mai încercat să naționalizeze Pilonul 2 de pensii. Cu toate acestea el a precizat că este o lege în vigoare și că este exclus să nu se mai vireze bani către Pilonul 2.

„Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde, exact cât virăm noi către Pilonul 2. Estimarea este de aproximativ 12 miliarde, vom vedea la sfârşit pe execuţia bugetară, exact cât virăm către Pilonul 2. Nu vreau să creez o ştire de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus aşa ceva, este o lege”, a declarat Budăi.

Întrebat cum explică această situaţie, Marius Budăi a spus că „aşa s-a întâmplat anul acesta”.

Ieri, fostul ministru al Economiei, useristul Claudiu Năsui a afirmat că în ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii.

„Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3,75% pe care îi cotizați lunar pentru asta. Vă scriu ca să știți ce urmează. Nu avem ce să le facem prin parlament. Iar Avocatul Poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Și chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante”, afirmă Năsui.

Potrivit lui, se lucrează la mai multe scenarii. „Dar cert este că de data aceasta planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru. Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și deci a PNL”, spune el.

Năsui susține că primul pas va fi să fie acuzați administratorii fondurilor private de pensii că au pierdut banii românilor, de performanțe scăzute, de fapt, exact ce face ministrul Budăi, mai pe ocolite.

„Pe scurt, fondurile de P2 sunt pline de titluri de stat (că așa îi obligă statul). Iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc. Deci pierderi la pilonul 2.
Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că iată că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze. Adică să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și cu ocazia asta mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid”, susține Claudiu Năsui.
Ce este pilonul II

Este sistemul fondurilor de pensii administrate privat, cunoscut şi sub denumirea de pensii private obligatorii, cu contribuţii definite. Pensiile administrate privat, Pilonul 2 sau „pensiile private obligatorii” se caracterizează prin direcţionarea unei cote din contribuţia personală de asigurări sociale, plătită obligatoriu lunar în sistemul public, către fonduri de pensii administrate privat.

Cu alte cuvinte, contribuţia la un fond de pensii administrat privat Pilon II nu a reprezentat şi nu reprezintă reținere, plată sau contribuție suplimentară salariatului, aceeaşi cotă din salariu fiind reținută, dar ea fiind împărțită între sistemul public şi cel privat, la administrator de fonduri ales de salariat.

Plata pensiei se va face de către un furnizor de pensii, ales de participant. Pensia privată este stabilită pe baza calculului actuarial, în funcţie de activul personal net rezultat din suma acumulată prin contribuţii şi din investirea acestora de către administratorul fondului de pensii. Activul personal net este suma acumulată de un participant la un fond de pensii administrat privat.

În cazul persoanelor al căror activ personal net, la data deschiderii dreptului la pensie, este prea mic pentru a putea primi o pensie privată, precum şi în cazul persoanelor pensionate prin invaliditate pentru afecţiuni care nu mai permit reluarea activităţii, banii vor fi încasați sub formă de plată unică.

Deosebirea dintre cele două sisteme este fundamentală. Spre deosebire de fondul de pensii de stat, unde pensia este relativ iluzorie, pensionarul ia bani atât cât trăiește, deși a contribuit o viață întreagă, fondul de pensii privat este bazat fix pe contributivitate, nu există alte criterii și nici pensii speciale. La ieșirea la pensie se plătesc sumele contribuite de-a lungul vieții, în tranșe lunare, iar în caz de deces, urmașii moștenesc sumele de bani care nu au fost returnate.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...