Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă, de Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, parteneriatul cu Fundaţia Social – Culturală a Romilor „Ion Cioabă”, în cadrul proiectului „Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor”.
Acesta este iniţiat şi coordonat de fundaţie, şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Prin acest proiect se va crea primul Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor în România, relatează News.ro.
Obiectivul principal al proiectului este acela de a face cunoscut trecutul istoric din timpul Holocaustului, iar realizarea acestui muzeu virtual sperăm să constituie o importantă sursă de informaţii pentru generaţia tinerilor romi, pentru istorici, cercetători, studenţi, dar şi pentru publicul larg.
Printre activităţile proiectului se numără identificarea, selecţia, cercetarea, transcrierea, traducerea şi digitalizarea documentelor şi imaginilor de arhivă.
Prezentarea deportării romilor în Transnistria
De asemenea, prin intermediul mărturiei supravieţuitorilor, muzeul virtual va prezenta deportarea romilor în Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Proiectul se derulează până la data de 15 noiembrie 2022, iar site-ul Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor, care prezintă informaţiile în format bilingv (română-engleză) va fi lansat la Muzeul Naţional de Istorie a României, în data de 9 octombrie 2022, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului.
Ziua Națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor
Începând cu anul 2020, în România, ziua de 2 august este dedicată memoriei şi reflecţiei, fiind desemnată ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, sprijinind iniţiativa Parlamentului European, care, prin rezoluţia de la 15 aprilie 2015, a decretat ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.