În urma unei statistici realizate de Institutul Economic Molinari reiese faptul că românii au lucrat pentru a-şi plăti dările către stat până pe data de 19 iunie, iar abia după această dată au început să lucreze pentru ei înşişi. De exemplu, un angajat rămâne cu 53,68 de lei din 100 de lei după ce-ți plătește taxele la stat.
Numai pentru a plăti taxele către stat aferente unui an, care cumulează 46,32% din venituri, românii lucrează până în data de 19 iunie a acelui an. Abia după această dată ei lucrează pentru ei înşişi şi scapă de povara taxelor datorate statului. În ultimii patru ani, ziua libertăţii fiscale pentru un român a rămas constantă, la 19 iunie.
Această dată ne situează pe locul 19 în UE în clasamentul libertăţii fiscale, nemodificat față de anul trecut.
Cel mai rapid îşi plătesc taxele către stat locuitorii din Cipru şi Malta, pe 15 şi 26 aprilie, urmate de Irlanda și Marea Britanie (care a ieșit din UE, dar este încă inclusă în clasament), ambele pe 14 mai, și de Bulgaria, Lituania, Estonia și Danemarca, pe 24, 29, 30 şi 31 mai. Cel mai greu îşi plătesc taxele către stat locuitorii din Austria, Franţa, Belgia, Germania, pe 18, 17, 15, respectiv 6 iulie, potrivit sursei citate.
Costul angajatorului pentru a plăti un angajat cu 1 euro
Institutul Molinari a analizat şi cât îl costă pe un angajator astfel încât angajatul să primească în mână 1 euro.
În cazul României, angajatorul va trebui să scoată din buzunar 1,8 euro (1,8 euro a fost și anul trecut), pentru ca netul angajatului să fie de 1 euro. România se află în partea de sus a clasamentului, cu unul din cele mai mari costuri. De remarcat că România este singura țară în care mare parte din povara taxelor este pusă pe umerii angajatului.